Hlavní obsah

Zeman jmenuje Rusnoka do bankovní rady ČNB již od března

– Praha

Prezident Miloš Zeman jmenuje Jiřího Rusnoka členem bankovní rady České národní banky (ČNB) již od března, obsadí místo po Evě Zamrazilové, které končí šestiletý mandát. Uvedly to dnes Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér v demisi Jiří Rusnok

Článek

"Ano, mohu potvrdit, že s tím pan prezident počítá," odpověděl mluvčí na dotaz deníku, jestli Zeman vyšle bývalého ministra financí a současného dosluhujícího premiéra Rusnoka do vedení banky již příští rok.

Plán by podle listu mohla zkomplikovat pouze váznoucí jednání o nové vládě. Že je Rusnok jeho kandidátem do ČNB, Zeman řekl již dříve, Rusnok rovněž již dříve uvedl, že by místo zřejmě přijal.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. V současné době stojí v čele rady guvernér Miroslav Singer. Do roku 2018, kdy mu skončí mandát, jmenuje prezident Zeman postupně pět ze sedmi členů bankovní rady.

Bez práce nebude

Zeman zmínil Rusnoka jako jednoho z možných kandidátů do bankovní rady již během prezidentské volby, později, když si Rusnoka vybral za jednoho ze svých poradců, mu toto místo i nabídl.

"Říkám obecně ano, ale neříkám kdy a přesně za jakých okolností, protože je to všechno někde na horizontu," uvedl letos v únoru Rusnok. V červnu ho pak Zeman jmenoval premiérem úřednické vlády, jež zemi dovedla k předčasným volbám. Nyní, kdy se blíží odchod jeho kabinetu, Rusnok podle HN "nezůstane dlouho bez práce".

HN připomínají, že Rusnok doplní bankovní radu v době, kdy ČNB čelí kritice části ekonomů a politiků za intervence, které vedly k oslabení koruny. Zatímco prezident zásah centrálních bankéřů kritizoval, nynější premiér Rusnok ho hájil. V listopadu řekl, že intervence domácí ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám