Hlavní obsah

Zálezlice chrání před velkou vodou nová 1,5 kilometru dlouhá hráz

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zálezlice

Vodou několikrát poničená obec Zálezlice na Mělnicku má dokončenou novou hráz. Ve středu dopoledne ji slavnostně převzalo vedení radnice od stavařů a symbolicky uzamkli vodě cestu z koryta řeky do vesnice.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Starosta Zálezlic Jiří Čížek symbolicky zamyká hráz, která má zabránit rozvodněným řekám Labi a Vltavě, aby vnikly do vesnice.

Článek

Zálezlice leží poblíž soutoku Labe a Vltavy a hlavně v roce 2002 utrpěly obrovské škody. Z vody tady tehdy vyčnívaly jen střechy domů, mnohé nevydržely a zbortily se.

Od té doby místní radnice usilovala o stavbu hráze, neměla ale k dispozici všechny pozemky, na nichž nyní 1,5 kilometru dlouhá hráz vznikla. „Výkup pozemků trval deset let,“ potvrdil starosta Jiří Čížek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zálezlice zaplavené rozvodněnou Vltavou. Na snímku z 4. června 2013.

Teprve vloni na podzim se začalo stavět a letos v létě, kdy ještě nebyla hráz hotová, voda znovu zahrozila. „Sice to rozestavěnou hráz provalilo, ale aspoň vesnice nedostala první velkou ránu hlavním proudem, takže se ukázalo, že svůj význam hráz má. Byli bychom ale raději, kdybychom to nikdy nemuseli ověřovat,“ přiznal starosta Čížek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatelé zaplavených Zálezlic na Mělnicku srovnávají současnou povodeň s tou z roku 2002Video: Reuters

Val patří k největším v republice. Je dlouhý přes 1,5 kilometru, v nejvyšším místě měří 4,5 metru a lemuje část obce ze dvou stran. Stavební náklady přesahují 47 miliónů korun a byly hrazeny ministerstvem zemědělství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám