Hlavní obsah

To je práce snů. Exposlanci ANO ani nezasedli ve Sněmovně a mají plat, náhrady a navíc odchodné

– Praha
Právo, ada, nig, pch, tin

Je to džob snů. Dva poslanci hnutí ANO, kteří se ani na minutu nepodívali na jednání Sněmovny a kvůli svým problémům v minulosti složili mandát, dostanou na rozloučenou plat i paušální náhrady a nádavkem odchodné ve výši 55 900 korun pro každého.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ustavující schůze Sněmovny. Nezúčastnili se jí Bačiak ani Sobotka.

Článek

Jak se to přihodilo? Miroslav Bačiak z vysočinské kandidátky ANO se kvůli sporům o to, zda dostal titul RSDr. a zda byl politrukem, vzdal mandátu prohlášením, které nabylo platnosti ve středu v okamžiku ustavení Sněmovny a zvolení jejího předsedy.

Jeho náhradník Jan Sobotka, šéf krajské buňky ANO na Vysočině, ve stejném okamžiku mandát automaticky nabyl a hned ve čtvrtek oznámil, že se ho vzdá také.

Jen na skok

Poslanec získává mandát okamžikem zvolení, což se v Bačiakově případě stalo 26. října. Od té doby se ve Sněmovně sice neukázal, ale běžel mu plat, náhrady a imunita, i když slib poslanec skládá později, na ustavující schůzi Sněmovny. Protože Bačiak byl poslancem měsíc, dostane základní plat 55 900 hrubého a k tomu paušální náhradu 31 600 korun před zdaněním.

Sobotka má od středy také nárok na plat a náhrady. Podle platového zákona oba také získali nárok na odchodné, které činí jeden základní měsíční plat 55 900 hrubého.

Chybu jsem včas napravil a nedoplatky nemám
lídr ANO na Vysočině Jan Sobotka

Sobotka se přitom do Sněmovny podíval jen jednou: objevil se na čtvrteční tiskové konferenci v kuloárech, kde v doprovodu šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka novinářům oznámil, že poslanecký mandát nepřijme. Zatajil totiž dluh u VZP. „Pochybil jsem a vyvodil z toho důsledky. Moje pochybení spočívá v neinformování o splátkovém kalendáři vůči VZP, který jsem měl nastavený v době, kdy jsem už byl členem hnutí. Tuto pohledávku splácím,“ řekl Sobotka.

Navíc podal po termínu daňové přiznání za loňský rok, byť mu žádná daňová povinnost nevznikla, neboť skončil v minusu. Sobotka vyvrátil nařčení, že by měl nedoplatky na sociálním pojištění a finančním úřadu. „Moje daňová účetní včas neodevzdala daňové přiznání na rok 2012. Tuto chybu jsem včas napravil a nedoplatky nemám,“ řekl Sobotka.

Do Sněmovny už nepřijde

Podle Faltýnka Sobotka nejspíš už ani nepřijde příští středu na schůzi dolní komory, kde by se mohl ústním prohlášením vzdát mandátu na místě, ale zašle do rukou předsedy Sněmovny Jana Hamáčka notářsky ověřenou rezignaci, stejně jako to udělal Bačiak. „Zřejmě to bude do konce týdne,“ řekl Právu Faltýnek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéf krajského hnutí ANO na Vysočině Jan Sobotka (vlevo) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Sobotka dostane poměrnou část ze základního platu, který činí 55 900 korun, a také část náhrad, které v jeho případě činí 31 600 korun hrubého měsíčně. Záležet bude na tom, kdy dostane předseda Sněmovny na stůl jeho rezignaci, a tudíž na tom, kolik dnů bude poslancem.

Faltýnek ocenil práci Sobotky pro hnutí ANO, jehož členem je od samého počátku. „Hnutí ANO nechce hodit Sobotku kvůli pochybení přes palubu, své závazky řešil a řeší. Jsme na své členy přísnější než ostatní strany. U politiků musíme ctít presumpci viny,“ uvedl Faltýnek.

Vzápětí ale naznačil, že Sobotka by mohl přijít kromě poslaneckého mandátu i o místo v ANO. „O dalším postupu budou rozhodovat orgány našeho hnutí,“ řekl.

Další člověk z Agrofertu

Nicméně Faltýnek i první místopředsedkyně ANO Věra Jourová, která byla lídrem vysočinské kandidátky, odkud Bačiak i Sobotka pocházejí, zkraje týdne mluvili o Sobotkovi mnohem ostřeji – říkali, že jim lhal o své bezdlužnosti a že by mohl být z ANO vyloučen.

Místo Sobotky zasedne v poslanecké lavici v dresu ANO další náhradník, dvaačtyřicetiletý produktový manažer ZZN Pelhřimov (člen skupiny Agrofert) Josef Kott, který byl na kandidátce na čtvrtém místě. Ten je připraven mandát převzít, Právu to už potvrdil. „O situaci mě informoval dnes předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. Jsem připravený mandát převzít,“ řekl ve čtvrtek Kott Právu.

Je to slušný člověk, svědomitý
starosta Olešné Josef Bláha o Josefu Kottovi

Faltýnek o něm týž den ulehčeně řekl, že si ho prověřili, takže Babišově hnutí nemusí hrozit další blamáž.

Zemědělský inženýr Kott žije s rodinou v Olešné na Pelhřimovsku. Až do února 2010, kdy pro pracovní vytížení složil funkce v zastupitelstvu obce, pracoval šest let v komunální politice. „A dobře. Je to slušný člověk, svědomitý,“ tvrdí o něm starosta Olešné Josef Bláha.

Právě dojíždění do stávajícího časově náročného povolání vnímá Kott jako nepředvídaný zácvik pro manželku a tři děti. „Rodina je zvyklá, že jsem většinu času mimo domov, velkou změnu oproti současnému stavu v tomto ohledu nečekám,“ řekl budoucí poslanec.

Podle svých slov dosud nebyl členem žádné politické strany. Kvůli dvěma bleskovým rezignacím poslanců ANO dostane nastupující Kott po skončení volebního období na odchodném o jeden měsíční plat méně, protože nebude mít odkroucené celé čtyři roky, byť jde o rozdíl měsíce. Zákon o platech ústavních činitelů totiž stanoví, že poslanec a senátor má nárok na odchodné ve výši jednoho měsíčního platu, který se násobí počtem celých ukončených let, a navíc se k tomu připočítává ještě jeden plat. Neboli v případě celého volebního období jde o pět platů.

Sobotka dostal lano od Janečka z Prahy

I kdyby Sobotku nakonec hnutí ANO ze svých řad vyloučilo, má kam jít. Členství v nové Občanské konzervativní straně (O.K. strana) mu už nabídl pražský zastupitel Jiří Janeček, zakladatel Pravé frakce v ODS a také kandidát do sněmovních voleb za hnutí Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Janeček na sněmu pražské ODS

Janeček už dřív odešel z řad občanských demokratů a novou stranu právě zakládá. „Jestliže budeme odsuzovat neúspěšné podnikatele, kteří se férově staví ke svým dluhům, nebude nakonec nikdo podnikat. Nabídl jsem panu Janu Sobotkovi plnou podporu a vstup do Občanské konzervativní strany,“ napsal Janeček ve středu na internet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám