Hlavní obsah

Poslanci odhlasovali zákonná opatření, jednání se protáhlo do noci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nově zvolení poslanci si hned na první schůzi odhlasovali, že budou jednat až do noci. Dopoledne volili vedení, poté měli na programu zákonná opatření Senátu. První z nich - o změně daňových zákonů v souvislosti s novým občanským zákoníkem - schválili. Návrh KSČM na odložení platnosti zákoníku o rok, neprošel. Poslanci nakonec přijali všechna čtyři zákonná opatření.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci si odhlasovali, že budou jednat do noci

Článek

Poslanci začali pozdě odpoledne projednávat opatření související s novým občanským zákoníkem. Opatření zavádí novou právní terminologii, ale mění i daňové sazby. Kvůli nim mohou například podražit nové byty o desítky tisíc korun.

Premiér v demisi Jiří Rusnok označil za současné situace snahy o odklad zákoníku za „totální nezodpovědnost”. Na výtky, že se právníci i veřejnost budou muset učit novou terminologii, odvětil: „Takový je život.” Nové věci se podle něj běžně musí učit všichni.

Poslanci schválili i doprovodné usnesení, v němž žádají budoucí kabinet, aby provedl analýzu kodexu a do konce příštího roku případně navrhl novelu, která upraví sporné body.

Jednání se protáhlo

Následně začali poslanci projednávat opatření o dani z nabytí nemovitých věcí. I to schválili, a daň tak nadále bude platit prodávající.

Sněmovna posvětila rovněž opatření zvyšující platby zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce. To přinese do systému 4,7 miliardy korun ročně.

Poslední zákonné opatření, kterým se mění zákon o zadávání veřejných zakázek, se dočkal schválení nedlouho před půl jedenáctou večer. Zvyšuje hranici pro malou veřejnou zakázku u stavebních prací ze tří na šest miliónů korun. Z jednoho na dva milióny korun vzroste od příštího roku také limit pro zakázky na služby.

Odpoledne si odhlasovali, že schůze může pokračovat po 19. a následně i po 21. hodině. V tyto hodiny by podle jednacího řádu mělo jednání skončit. Prodloužení si zákonodárci obvykle odhlasují, když se protáhne rozprava k důležitému zákonu, který je nutné odhlasovat.

Zákonná opatření prošla Senátem v době, kdy byla předchozí Sněmovna rozpuštěna. Ta nová je musela potvrdit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám