Hlavní obsah

Vláda schválila Novou zelenou úsporám i klíčové armádní novely

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabinet premiéra v demisi Jiřího Rusnoka na své středeční schůzi schválil ministerstvu životního prostředí program Nová zelená úsporám. Ten má do roku 2020 přinést dotace v celkové odhadované výši 27 miliard korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér v demisi Jiří Rusnok.

Článek

„Jedná se o nejvýznamnější prorůstové opatření, které v současné době může česká ekonomika dostat. Program z jedné investované koruny přinese zpět do našeho hospodářství minimálně tři další koruny, jak prokázala praxe programu Zelená úsporám,“ konstatoval ministr životního prostředí Tomáš Podivínský. Podle resortu program udrží nebo pomůže udržet 70 000 pracovních míst.

Ministrovi obrany kabinet schválil trojici zákonů o vojácích z povolání, válečných veteránech a ozbrojených silách. Vojáci z povolání se podle ministra Vlastimila Picka dočkají jasného systému odměňování.

„Voják z povolání tak bude přesně vědět, že voják ve stejné hodnosti má kdekoliv v armádě stejný služební tarif a plní stejně náročné úkoly. Bude také přesně stanoveno, o kolik se mu zvýší plat při vzorném výkonu služby, a tak bude motivován ke kariérnímu postupu,“ konstatoval mluvčí Jan Pejšek.

Zákon o veteránech upravuje, kdo a za jakých podmínek se stává veteránem, novela o ozbrojených silách upravuje nasazení armády při likvidaci živelních katastrof.

Ministerstvu práce a sociálních věcí kabinet odsouhlasil nákup budovy na pražské Letné, v níž by měly sídlit úřady práce pro Prahu-západ a Prahu-východ. Transakce za 299 miliónů korun bude ze 79 procent hrazena z evropských peněz. Ministr práce cenu označil za adekvátní a odkázal na několik znaleckých posudků.

Reklama

Výběr článků

Načítám