Hlavní obsah

Sněmovna vydá víc peněz na platy. Kvůli novým poslaneckým klubům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Minimálně dva milióny ročně navíc bude nově vyplácet Poslanecká sněmovna po letošních volbách. Důvodem je fakt, že se do dolní komory dostalo sedm stran, počet poslaneckých klubů tak vzroste oproti dosavadním pěti o dva. Předsedovi frakce přitom náleží základní měsíční plat ve výši 78 700 korun měsíčně, tedy 944 tisíc ročně. Sněmovna platí i příspěvky na provoz klubů a další poplatky.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Poslanecké sněmovny se brzy zaplní novými poslanci.

Článek

Další výdaje půjdou například na platy místopředsedů klubů, jejichž základní měsíční plat činí 67 250 korun. Zatím ale není jasné, kolik takových místopředsedů bude. Například sedmačtyřicetičlenný klub ANO 2011 si zvolil pouze dva, stejně jako KSČM s 33 poslanci a KDU-ČSL se 14 členy dolní komory. Klub TOP 09 a Starostové s 26 členy si ale vybral čtyři místopředsedy. ČSSD, ODS a Úsvit přímé demokracie teprve volba kompletního vedení jejich frakcí čeká.

V souvislosti se zvýšením počtu klubů se zvýší i náklady spojené s příspěvky na jejich provoz, z nichž si kluby platí vypracování odborných stanovisek k projednávaným zákonům nebo pronájem prostor k jednání mimo sídlo dolní komory. Podle současných pravidel tak každý klub dostává měsíčně pevnou částku 24 500 korun (294 tisíc korun ročně) plus 3550 korun na každého svého člena.

Jasno není zatím v tom, kolik místopředsedů bude mít Sněmovna. Pokud by v jejím vedení mělo zastoupení všech sedm frakcí, počet místopředsedů by se tím zvýšil ze čtyř na šest. Dva noví místopředsedové by při základním platu zástupce šéfa dolní komory ve výši 106 600 korun měsíčně znamenali náklady ve výši 2,6 miliónu korun za rok a dalších 670 000 korun na víceúčelové náhrady.

Reklama

Výběr článků

Načítám