Hlavní obsah

Předseda SPOZ Štengl uhájil svůj post, Portová odchází

– Praha

Předseda Strany práv občanů - zemanovci Zdeněk Štengl uhájil svůj post. Republikové předsednictvo strany nepřijalo jeho rezignaci. Ve vedení SPOZ naopak skončila odbojná místopředsedkyně Dita Portová. Podle ní bylo jednání předsednictva fraškou a „hrou na rezignaci”. Z platformy nespokojených členů SPOZ podle ní zřejmě vznikne nová politická strana.

Foto: Jiří Mach, Právo

Předseda SPOZ Zdeněk Štengl

Článek

"Dal jsem rezignaci na funkci, ale předsednictvo rezignaci nepřijalo. Takže mě pověřilo vedením do řádného volebního sjezdu," řekl po jednání Štengl. V prosinci se uskuteční mimořádný sjezd SPOZ, ale ten nebude volební. Straníci na něm podle Štengla pouze vyhodnotí volební neúspěch. Řádný volební sjezd SPOZ se uskutečnil letos na jaře. Podle předsedy bude další dva roky po posledním sjezdu.

"Co proběhlo nahoře, to byla obrovská šaškárna. Byla to taková hra na rezignace, kdy všichni členové předsedové krajů řekli, že rezignovat nebudou," řekla Portová. Štengl podle ní řekl, že rezignuje, ale rád by vykonával funkci až do řádných voleb, čemuž předsednictvo vyhovělo. "To byla parta lidí, kteří neměli absolutně žádnou sebereflexi," dodala Portová.

Podle Štengla své funkce nabídli i první místopředseda Martin Nejedlý a řadový místopředseda zodpovědný za volební kampaň Vladimír Kruliš. I jejich rezignace ale předsednictvo nepřijalo.

Pouhých 1,5 procenta

Strana, která podle řady průzkumů měla atakovat pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny, utrpěla ve volbách debakl se ziskem pouhých asi 1,5 procenta hlasů. Štengl původně po neúspěchu prohlásil, že nabídne svou funkci k dispozici, nerad by ale utíkal z boje.

Podle řady analytiků SPOZ nejvíce uškodily vnitřní spory, které se rozhořely s blížícími se předčasnými volbami. Několika regionálním organizacím se totiž nelíbily výrazné zásahy vedení SPOZ do kandidátních listin, které kraje předsednictvu předložily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám