Hlavní obsah

Být Hašek šachistou, prohraje druhým tahem, tvrdí bookmakeři

Praha

Šéfem ČSSD podle bookmakerů českých sázkových kanceláří zůstane i po plánovaném mimořádném sjezdu strany nynější předseda Bohuslav Sobotka, kterému před volbami více věřili i sázející. Zatímco jeho stranický rival Michal Hašek byl ještě dopoledne favoritem u Fortuny, během dne o tuto pozici přišel.

Foto: koláž Novinky s použitím Právo

Článek

"Podle našeho názoru se Hašek zachoval jako špatný stratég. Být šachistou, prohraje partii hned druhým třetím tahem," prohlásil mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

Podle bookmakerů Tipsportu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, favorit na premiéra i před volbami, stranický puč ustojí a stane se premiérem České republiky. Na to lze nyní (15:30 SEČ) vsadit v kurzu 1,7:1. Zatímco druhý největší favorit Michal Hašek po odhalení karet spadl ze 3:1 až na kurz 6:1. U Tipsportu se v tuto chvíli více věří i Andreji Babišovi s kurzem 3:1. Jako druhou nejpravděpodobnější variantu v kurzu 2,5:1 bookmakeři této sázkové společnosti označili, že duo Sobotka–Hašek bude vyřazeno ze hry a premiérem se stane někdo jiný.

Haškův razantní propad

Razantní vývoj zaznamenaly kurzy také u konkurenční Fortuny. Ještě v poledne dávali její bookmakeři větší šanci stát v čele ČSSD Haškovi s kurzem 1,6:1 oproti Sobotkovi s kurzem 3:1. Odpoledne po Haškově přiznání, že se o víkendu účastnil setkání s prezidentem Zemanem v Lánech, což dosud popíral, se situace zcela otočila. Šance se otočily ve prospěch stávajícího šéfa Sobotky (1,8:1), Hašek se propadl na kurz 3:1. Úřadující předseda ČSSD také upevnil svou pozici jako ten, kdo bude první pověřen sestavením vlády (kurz 1,4:1). Původně byly šance vyrovnané 2:1 pro oba sociální demokraty.

Pouze bookmakeři Chance věřili od počátku více Sobotkovi. "Bookmakeři Chance už přemýšlejí, kdo získá po sjezdu ČSSD post předsedy strany. O trochu více věří dosavadnímu předsedovi Sobotkovi (kurz 1,8:1), kterému vyjádřilo podporu velké množství občanů i politiků. Druhým kandidátem je Michal Hašek s kurzem 2:1," uvedla mediální zástupkyně Chance Dana Šulcová. Zájemci si mohou vsadit i na to, zda v čele sociálních demokratů stane Václav Klaus (400:1).

Podle bookmakerů Fortuny však vláda s důvěrou Sněmovny nevznikne do konce letošního roku, kurz na to je 1,64:1. Největší šanci stát se součástí první vládní koalice má i přes současné vnitrostranické rozpory ČSSD (1,04:1), KDU-ČSL (1,4:1) a ANO 2011 (1,7:1). S kurzem 10:1 mají nejmenší šance ODS, KSČM a Věci veřejné.

Na předčasné volby se nesází

I přes současnou nejistotu na politické scéně podle bookmakerů předčasné volby do parlamentu během příštího roku nebudou. U Tipsportu se na to dá vsadit v kurzu 1,3:1, Fortuna má ještě nižší kurz 1,16:1.

Fortuna měla před volbami v nabídce sázku na budoucího premiéra. "Kurz na Sobotku byl 1,3:1, na Haška 3:1 a na Babiše 4:1. Drtivá většina sázejících favorizovala Sobotku, mířilo na něj přes 90 procent sázek," řekl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Češi na předčasné parlamentní volby prosázeli celkem zhruba 30 miliónů korun, zájem tak byl výrazně nižší než na lednové prezidentské volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám