Hlavní obsah

Senioři si volební ruch užívají

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Každý týden. Nebo alespoň jednou za měsíc. Častější volby by nevadily obyvatelům Domova seniorů v Břeclavi. Důvod? Volební ruch je příjemným zpestřením života seniorů. Jejich domov totiž hostí jednu z volebních místností.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Volební místnost v břeclavském domově seniorů se postarala o zpestření programu jeho obyvatel.

Článek

„Našim obyvatelům by to určitě nevadilo. Volby jsou pro ně příjemným zpestřením života, debatují o dění živě, až by se mnozí divili, jaký mají přehled,“ řekl ředitel Domu seniorů Jaroslav Válka.

Situace v domově odpovídala jeho slovům, obyvatelé posedávali a sledovali čilý ruch. „Volit? Ale ne, já půjdu až později, ještě je čas," bavily se dvě babičky v chodbě na dohled od volební místnosti.

„Kromě domova seniorů, domu s pečovatelskou službou a okolních ulic máme na starosti ještě nemocnici. S přenosnou urnou musíme obejít ležící klienty domova a pacienty nemocnice,“ prozradili Právu členové volební komise.

Musí vysvětlovat, že cesta za plentu je nutná

Jejich práce se seniory je oproti jiným komisím trochu specifická, musí častěji vysvětlovat, jak přesně mají senioři volit, a vysvětlovat, že cesta za plentu, jakkoliv se jeví zbytečná, je opravdu nutná.

„Já bych chtěla, aby se do vlády dostali takoví, kteří umí ohlídat, aby měli lidé práci, aby měli co jíst a nežili v bídě,“ řekla Právu Marie Pláteníková z domova důchodců poté, co opustila volební místnost. Zda tomu tak bude, netuší.

„Jestli se něco změní? Nebude to nic nového pod Sluncem,“ nedělal si iluze místní písmák Kamil Škrobák. „Byl bych rád, alespoň aby se tam nedostali ti, co tam nepatří, tedy komunisté. Ale to se asi nestane,“ dodal.

I když je volební obvod komise v břeclavském domově seniorů relativně nepočetný, má jen 313 registrovaných voličů, právě s nutností absolvovat obchůzku ležících obyvatel domova a nemocnice se řadí mezi ne zrovna jednoduché. „A taky nevyzpytatelné. Jednou máme nejvyšší účast, jindy nejnižší. Dnes po otevření volební místnosti nebyla žádná fronta, pak ale začali lidé chodit,“ dodali členové komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám