Hlavní obsah

Padly desítky rekordů, nejtepleji bylo v Dyjákovicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvykle vysoké říjnové teploty v pondělí pokořily rekordy na zhruba dvacítce stanic, v Dyjákovicích na Znojemsku naměřili 22,7 stupně Celsia. Teplotní rekordy mohou padat až do středy, řekl pracovník Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Největší teplo bylo v pondělí na jihu Moravy. Kromě překonání rekordu z roku 2006 o celých 4,4 stupně v Dyjákovicích padlo maximum také třeba v Doksanech. Zde bylo naměřeno 20,6 stupně, přičemž dosavadní rekord z roku 2008 byl o 0,3 stupně nižší. V Jevíčku pak padl 70 let starý rekord, namísto dosavadního maxima 18,4 stupně se do tabulek pro dnešní datum dostala hodnota 19,1 stupně Celsia.

Na nejstarší české stanici v pražském Klementinu, která měří od roku 1775, prý ale pravděpodobně rekord 20,5 stupně z roku 2008 překonán nebude, ačkoliv rtuť se v pondělí v Praze kolem dvacítky pohybovala. Přesné údaje z Klementina ale zatím nejsou k dispozici.

"Teploty zítra (v úterý) ještě budou vysoké," uvedl meteorolog s tím, že ještě ve středu se dají očekávat teplotní rekordy. Postupně se během týdne bude zatahovat a nejvyšší denní teploty nepřekročí 15 až 19 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám