Hlavní obsah

Lékařská fakulta v Ostravě nekrachla, v plánu je její rozšíření

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

O možnost vychovávat budoucí lékaře usilovalo město Ostrava bezmála 50 let. Povedlo se to teprve před třemi roky, kdy Ostravská univerzita dostala povolení od ministerstva školství k otevření lékařské fakulty. Nyní je v plánu rozvoj fakulty, přestože mnozí jí zpočátku předpovídali brzký krach.

Článek

Ne všem se úsilí Ostravy vzdělávat budoucí mediky tehdy líbilo a nové lékařské fakultě předpovídali brzký krach. Skutečnost je však jiná. Ostravská univerzita do konce roku podá žádost o prodloužení akreditace oboru všeobecné lékařství na své lékařské fakultě.

Podle mluvčího Akreditační komise ČR Jiřího Smrčky v současnosti nic nestojí v cestě tomu, aby škola skutečně standardní prodloužení akreditace na minimálně šest let dostala.

Prodloužení akreditace nic nebrání

„Pokud žádost obdržíme do konce letošního roku, tak se jí bude akreditační komise zabývat počátkem února. V tuto chvíli neexistuje důvod, proč by lékařský studijní program nemohl dále v Ostravě fungovat,“ sdělil v pondělí Právu Smrčka.

Dodal, že komise letos projednávala kontrolní zprávu z univerzity, kterou škola musí předkládat každoročně, a hodnocení bylo kladné. „Ten vývoj, který tam je, se ukazuje jako velmi pozitivní. Mají dobře zajištěnou výuku, rozjel se výzkum,“ upozornil mluvčí.

Plán: výuka lékařství v angličtině a zubní medicína

Podle rektora Ostravské univerzity Jiřího Močkoře se obor vyvíjí v souladu s tím, co škola při jeho vzniku avizovala. „Je plně srovnatelný s jinými českými lékařskými fakultami. Právě výsledky kontrol a veškeré činnosti naší lékařské fakulty dávají za pravdu nám a ne našim oponentům, když jsme říkali, že garantujeme, že to půjde dobře,“ sdělil Močkoř s tím, že škola plánuje i další rozvoj lékařské fakulty.

„Po odchodu prvních absolventů bychom chtěli požádat také o akreditaci výuky všeobecného lékařství v anglickém jazyce. Přemýšlíme také nad tím, že by bylo fajn v budoucnu na naší škole mít i výuku zubní medicíny. Vždyť zubařů je v Česku tak velký nedostatek,“ doplnil rektor OU Jiří Močkoř.

Hlásí se tisíc uchazečů, berou jen sto

Zájem o studium na Lékařské fakultě OU každoročně roste. Když se studium medicíny v Ostravě před třemi roky otevíralo, přihlásilo se 600 uchazečů. Letos to pak už byla tisícovka. Škola však na lékařství přibírá jen stovku zájemců.

„A to je právě naše plus. Studium medicíny je u nás vysoce individuální. Studenti mají možnost se v malých skupinkách účastnit klinické výuky, takzvaně osahat si pacienta, což se velmi pozitivně projevuje i v hodnocení studentů,“ upozornil Močkoř. Výuka probíhá ve spolupráci s ostravskou fakultní nemocnicí, stejně jako je tomu u výzkumných projektů univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám