Hlavní obsah

Ministr Žák pracoval současně pro stát i soukromníka, střet zájmů odmítá

Novinky, jas

Ministr dopravy Zdeněk Žák se mohl v minulosti dostat do střetu zájmů. Naznačujte to dnes již bývalý vrchní ředitel úseku legislativy Jakub Kopřiva, který zveřejnil dokumenty, podle nichž měl Žák v době svého působení na postu vrchního rady Drážní inspekce zastupovat firmu, která chtěla působit na tuzemské železnici.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Žák

Článek

Kopřiva, jehož Žák v srpnu krátce po svém jmenování do čela resortu propustil, následně adresoval Žákovi dva otevřené dopisy, přičemž druhý z nich obsahuje i kopie dokumentů, z nichž vyplývá, že Žák v srpnu 2010 na základě plné moci z března téhož roku žádal jménem slovenské společnosti Wagon Service, s. r. o. u Drážního úřadu o Osvědčení dopravce.

Kopřiva má za to, že se Žák mohl dostat do střetu zájmů, což zaměstnancům správních orgánů, mezi něž Drážní inspekce patří, výslovně zapovídá zákoník práce.

Nesmysl, tvrdí ministr

Ministr takovouto interpretaci odmítl a dodal, že se „ve svých bývalých působištích a v uváděném případě nikdy nedostal do konfliktu zájmů“. „Ke skutečné spolupráci nikdy nedošlo, a kdyby k ní bývalo došlo, nemohla být konfliktem zájmu,“ tvrdí dnes Žák.

Podle svých slov se „nemohl nijak podílet na jakýchkoliv exekutivních aktech vůči provozovatelům drážní dopravy vyjma obecné povinnosti upozornit na případné ohrožení bezpečnosti provozu na dráhách“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám