Hlavní obsah

Okamurův Úsvit může skončit ve Sněmovně jako kůl v plotě

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury se zoufale snaží propracovat v preferencích nad pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Jeho lídři se objevují v televizních debatách, senátor a šéf hnutí obsazuje horní příčky v žebříčku popularity a preference hnutí rostou. I kdyby se ale do Sněmovny Úsvitu podařilo probojovat, zůstanou jeho poslanci nejspíš na ocet.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura

Článek

Ostatní politici totiž s okamurovci nechtějí mít nic společného. „Do vlády nevstoupíme, ale naší taktikou je získat dost hlasů na to, aby na nás stála vláda,“ řekl Právu ve čtvrtek Okamura.

„Podpoříme jakoukoli koalici výměnou za prohlasování zákona o závazném obecném referendu bez výjimek. Když hlasů mít dost nebudeme, budeme ze všech sil plnit opoziční roli,“ dodal Okamura.

Vadí hlavně Bárta

Jenže sen Úsvitu být jazýčkem na vahách se rozplývá. Slabinou je nejen programová nečitelnost, politická nevyzpytatelnost a radikálnost, ale i šéf Věcí veřejných Vít Bárta, který vede kandidátku okamurovců na Plzeňsku.

Okamura chce změnit celý politický systém a vypudit délesloužící politiky. Jeho počínání tak připomíná boj proti politickým dinosaurům, jaký vedli i véčkaři.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, jehož strana v průzkumech suverénně vede, spolupráci s Okamurou vylučuje. Výhrady má zejména k Bártovi.

„Úsvit nepokládám za vypočitatelnou stranu. I kdyby se do Sněmovny dostal, tak se během jednoho roku či dvou rozpadne a rozprchne, podobně jako VV. Velice neradi bychom se o něj opírali, protože to k žádné stabilní vládě vést nemůže,“ prohlásil.

Produkt pražských kmotrů

Lídrovi hnutí ANO Andrejovi Babišovi se také nelíbí spojenectví s Bártou. „Tím mě velice zklamal. To je pro nás nepřijatelné. Nechápu, proč ho obhajuje. Bárta je produktem pražských kmotrů Janouška a Hrdličky, kteří se teď přesunuli do Hlavy vzhůru a k zemanovcům,“ řekl Právu.

Okamurův projekt přímé demokracie podle Babiše není špatný, ale označil ho za nereálný. „Nikde v Evropě se neodvolávají poslanci,“ podotkl. Dodal ale, že by postupně byl pro zavedení většinového systému a že by s Okamurou spolupracoval při prosazování majetkových přiznání nebo zákona o státní službě.

Podobně se k tomu stavějí komunisté. „Pokud jde o přímou demokracii, tak KSČM po celou dobu své existence prosazuje zákon o obecném referendu. Ve věcných záležitostech tedy není problém spolupracovat,“ řekl Právu šéf komunistů Vojtěch Filip.

Ten se podle svých slov neobává, že by straně Úsvit ubíral hlasy. „Nemyslím si, že lidé, kteří budou volit programově, by odešli od KSČM. My jsme jistota slov a činů a každé hnutí by za sebou mělo mít činy. U Okamury názory nechybějí, ale třeba jeho činy v Senátu nejsou patrné,“ dodal.

Schwarzenberg: Je to jako s cizí holkou

Úsvit zůstává velkou neznámou pro předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. „Okamuru jsem potkal dvakrát třikrát, koukám se na jeho plakáty kolem dálnice, ale jinak o něm nic nevím. To je jako otázka, jestli bych si dovedl představit život s holkou, kterou jsem nikdy neviděl, neslyšel a nepotkal,“ řekl Právu.

Ani předseda lidovců Pavel Bělobrádek nevidí spolupráci s Úsvitem reálně. „KDU-ČSL je v přímém rozporu s programem Úsvitu. Mnozí z politiků, kteří hlásají odvolatelnost a přímou demokracii, by byli brzo sami odvoláni. Nemyslíme si, že je potřeba změnit systém, a na tom s hnutím spolupracovat nechci, obzvlášť jsou-li na jejich kandidátkách lidé z VV,“ podotkl.

Jakoukoli spolupráci s hnutím Úsvit vyloučil šéf ODS Martin Kuba. „Považuji je za velmi populistické hnutí. Po zkušenostech s VV a lidmi, kteří se v Úsvitu opět objevují, považuji za nepředstavitelné, že by ODS s hnutím mohla spolupracovat,“ řekl Právu.

Čísla z TV debat naznačují mírné oslabování ČSSD, ale i komunistů, kteří se o druhé místo perou s babišovci. Výsledky nedělají radost zemanovcům, kteří mají potíže se do televizních debat vůbec probojovat. A právě tito voliči zřejmě s podporou Úsvitu nejvíce koketují.

„Pejsek s kočičkou“

Podle expertů ale Úsvit boduje spíš kvůli rétorice než myšlence přímé demokracie. „Na Okamuru slyší nerozhodnutí lidé, kteří chtějí změnu. Nevědí sice jakou, ale on ji jim nabízí. Navrhuje z odborného hlediska nesmyslné věci a míchá je do sebe, jako když pejsek a kočička vařili dort. Tím vzniká iluze řešení,“ řekla politoložka Vladimíra Dvořáková.

Dodala, že Okamura vytváří dojem, jako by v USA občané odvolávali prezidenta. „To je hloupost. Ve Spojených státech existuje jen proces impeachmentu, který ale máme dnes i v české ústavě,“ uvedla.

Podle slov politologa Tomáše Lebedy Právu Okamurův program má „řadu populistických a těžko splnitelných návrhů, které nejsou do českého prostředí úplně přenositelné. A čím je nižší politická znalost u lidí, tím je větší pravděpodobnost, že budou na tento populismus slyšet.“

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka

Foto: David W Cerny, Reuters

Lídr hnutí ANO 2011 Andrej Babiš

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda strany TOP09 Karel Schwarzenberg při rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek na čtvrteční tiskové konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Kuba po jednání výkonné rady ODS, která se 17. června 2013 sešla v sídle strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám