Hlavní obsah

Senátní výbor doporučil jmenovat Suchánka ústavním soudcem

– Praha

Senátní výbor pro lidská práva v úterý hlasy sedmi z osmi přítomných členů podpořil návrh na jmenování Radovana Suchánka na ústavního soudce. Suchánek je odborníkem na ústavní právo, dříve působil také jako právní poradce ČSSD.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Advokát Radovan Suchánek před zasedáním senátního výboru pro kulturu a lidská práva.

Článek

Čtyřicetiletý Suchánek v debatě čelil pouze několika dotazům týkajícím se jeho dosavadních zkušeností. Senátoři se ho mimo jiné ptali na rozhodování Ústavního soudu k zákonu o církevních restitucích a ve věci žaloby pro velezradu na exprezidenta Václava Klause kvůli amnestii.

"To řízení bylo podle mě zastaveno oprávněně," uvedl Suchánek, byť se s výtkami proti skutkům bývalého prezidenta ztotožnil. Žaloba ale byla podle něj podána až v závěru Klausova funkčního období a nenaplnila tak cíl, kterým bylo zabránit prezidentovi ve výkonu jeho mandátu a ochránit ústavní zřízení.

Prezident Miloš Zeman v nominačním dopise senátorům vyzdvihl Suchánkův věk. Podle prezidenta má být Ústavní soud složen nejen z právníků z různých oborů, ale i z různých věkových skupin. "S ohledem na délku funkčního období soudce Ústavního soudu i na možnost opakovaného jmenování by se mohl mnou nominovaný kandidát stát jednou z nejvýraznějších osobností ústavního soudnictví," uvedl prezident.

Související téma

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu o církevních restitucích

Senát bude o Suchánkově nominaci rozhodovat až na některé z příštích schůzí. Jeho nominaci má projednat ještě ústavně-právní výbor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám