Hlavní obsah

Budeme usilovat o povinné pojištění na dlouhodobou péči, prohlásil Krása

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle Václava Krásy (nez. KDU-ČSL), lídra za Plzeňský kraj a předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením, by bylo dobré zavést povinné pojištění na dlouhodobou péči. Hovořil o tom v pořadu Partie na televizi Prima v souvislosti s trvale postiženými lidmi.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása

Článek

Debata se točila kolem postižené paní Lenky, kterou srazil motorkář, a ona skončila trvale invalidní.

Podle Krásy současný systém nedokáže reagovat na okamžitou situaci člověka a paní Lenka by měla mít zajištěnou dlouhodobou péči. „Člověk musí být hodně hlasitý, aby si ho někdo všiml,“ sdělil Krása.

Měla by být vyčleněna část zdravotního pojištění.
Václav Krása

Jak Krása připomněl, hodlá pojištění na dlouhodobou péči, jako je například v Rakousku, prioritně prosazovat. Toto pojištění by mělo být povinné. „Měla by být na něj vyčleněna část zdravotního pojištění,“ konstatoval Krása. Zda budou muset lidé ještě něco doplácet, však neuvedl.

Jde podle něj o to, aby rodiny měly možnost pečovat o své příslušníky, jako například lidi s postižením nebo seniory.

SPOZ chce zákon o komplexní rehabilitaci

Druhý host pořadu Radek Augustin, místopředseda Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ), předseda Úřadu vlády a lídr kandidátky SPOZ za Olomoucký kraj, chce prosazovat zákon o komplexní rehabilitaci.

Podle něj v současném systému chybí a je velmi důležité, aby byl přijat.

Stát totiž podle místopředsedy SPOZ vytváří jisté podmínky a záleží, jak je postižený využije. „Zdroje jsou omezené,“ připomněl Augustin s tím, že je nutné domáhat se vlastních práv.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda SPOZ Radek Augustin

Na přetřes v debatě přišel i prezident Miloš Zeman. Augustin uvedl, že prezidentovy názory respektuje, naopak podle Krásy role prezidenta neodpovídá tradici českého prezidentování, měl by být nadstranický.

Ohledně exprezidenta Václava Klause se oba hosté debaty víceméně shodli. Augustin s jeho názory nesouhlasí, podle Krásy není schopen reflektovat současné dění.

Rychle vznikající strany a neřízené procesy

Krása dále uvedl, že má problémy s rychle vznikajícími stranami, protože jsou v nich neřízené procesy, čímž narážel i na SPOZ. „Rozpory jsou ve všech stranách,“ kontroval Augustin s tím, že záleží i na tom, jak jsou mediálně propírané. Připomněl, že i Krása byl členem hned několika stran, mimo jiné Unie svobody.

„Tento stát nefunguje, jak by měl, panuje zde neuvěřitelný nepořádek,“ nechal se slyšet Krása. Z toho důvodu je pro prvky přímé demokracie nebo pro podporu drobného hospodářství. Augustin, respektive SPOZ, by rád něco udělal s korupcí, rozšířil by volební práva občanů a podpořil ekonomiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám