Hlavní obsah

Více stran ve Sněmovně si lidé nepřejí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv průzkumy naznačují, že by se do Sněmovny mohlo po letošních volbách dostat více stran než v předchozím klání, kdy se jednalo o pět uskupení, většina lidí si rozdrobený parlament nepřeje. Z průzkumu agentury STEM plyne, že čtyři pětiny lidí by uvítaly menší či podobný počet parlamentních stran jako v minulosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Pestřejší Sněmovnu by uvítalo 17 procent lidí, oproti tomu 42 procent by preferovalo dosavadní podobu s pěti až šesti uskupeními. Zbývajících 41 procent dotázaných by chtělo, aby v dolní komoře bylo stran zastoupeno ještě méně.

Před volbami v roce 2010 si více stran ve Sněmovně přála zhruba pětina občanů. „Podstatně méně však tehdy bylo těch, kteří si přáli co nejmenší počet stran. Zastoupení této názorové skupiny v uplynulých třech letech vzrostlo o třetinu,” upozornila agentura, podle níž jde o reakci na pozdější vývoj, kdy došlo ve Sněmovně ke štěpení a namísto zástupců pětice zvolených stran (ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM a VV) se postupně objevili i poslanci LIDEM, kteří opustili VV, či poslanci NS-LEV 21, kteří původně kandidovali za ČSSD. Zmenšil se i poslanecký klub ODS.

Jaký počet stran by měl být po volbách zastoupen ve Sněmovně (v %)
květen 2010září 2013
více než dosud1917
zhruba stejně jako dosud5042
méně než dosud3141
zdroj: STEM

Více stran by nejméně vadilo stoupencům ODS, TOP 09 a SPOZ, zatímco co nejméně stan by preferovali příznivci komunistů a nerozhodnutí.

„Celkově lze tedy říci, že volání po co nejmenším počtu stran ve Sněmovně je spojeno s negativním postojem ke směřování naší společnosti a s jistým sklonem k přijetí autoritativního modelu vládnutí,” shrnula agentura výsledky průzkumu.

Logicky pak dodává, že zastoupení více stan by uvítali zejména lidé, kteří zvažují dát hlas některé z nových menších stran, hnutí a uskupení.

Anketa

Kolik stran by podle vás mělo být po volbách ve Sněmovně?
Více než dosud
18,3 %
Zhruba stejně jako dosud
7,7 %
Méně než dosud
74 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2231 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám