Hlavní obsah

Ostravská univerzita hledá dobrovolníky, kteří jí věnují své tělo

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Ostravská lékařská fakulta hledá dobrovolníky, kteří jí po smrti darují své tělo ke vědeckým účelům. Lidské ostatky Ostravská univerzita (OU) potřebuje pro výuku mediků. V současnosti jich má škola nedostatek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nástroje, které patolog používá při pitvě. Ilustrační foto

Článek

„Lidé, kteří mají kladný vztah k lékařské vědě a vzdělávání, ale i ti, kteří nemají příbuzné, nebo prostě jen nechtějí připustit, aby jejich tělesné ostatky zůstaly po smrti bez účelu, mají nyní možnost se přihlásit,“ uvedla mluvčí Ostravské univerzity Eva Kijonková.

Dodala, že možnost dárcovství těl k vědeckým účelům škola obnovila po dvou letech. „Když jsme tuto možnost oznámili v roce 2010, uzavřeli jsme přes 250 dárcovských dohod,“ připomněl docent Ústavu anatomie OU František Dorko.

Souhlas lze odvolat

Darovací smlouvu si každý zájemce může v klidu projít a probrat například i se svými blízkými. Dokument je i ke stažení na webu univerzity na http://lf.osu.cz/kah/. Ve smlouvě se člověk především zavazuje o svém rozhodnutí informovat rodinu, svého ošetřujícího lékaře, zdravotnické zařízení, či ústav sociální péče, který jej například v současné době zaopatřuje.

„Tím je vyřešeno, že bude ústav anatomie lékařské fakulty neprodleně informován o tom, že daný člověk zemřel. Ústav na druhou stranu smluvně garantuje, že se postará o to, aby s tělem dárce bylo vždy naloženo podle zásad lékařské etiky. Po maximálně pěti letech pak zabezpečí na vlastní náklady bezobřadní kremaci, rozptyl dárce, nebo urnu s popelem uloží či předá pozůstalým,“ vysvětlila mluvčí OU.

Fakulta si dárců velmi váží, protože žádné modely ani 3D atlasy pro výuku nenahradí reálné lidské tělo. „Věda i studující medikové díky tomu získávají neocenitelné poznatky. Cílem je, aby lékaři dokázali co nejlépe chránit zdraví a životy svých pacientů. Rozhodnutí poskytnout tělo vědě se dá ale kdykoliv i odvolat, pokud náhodou člověk změní názor,“ upozornila ještě proděkanka lékařské fakulty pro studium a celoživotní vzdělávání Ivona Závacká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám