Hlavní obsah

Okamura přišel o svého ekonomického guru Kohouta

Právo, rsk
Aktualizováno

Ekonom Pavel Kohout se rozešel s hnutím Úsvit přímé demokracie. Nelíbily se mu totiž výroky senátora a lídra strany Tomia Okamury o Romech a názory na řešení problematiky nepřizpůsobivých občanů. Okamura ale tvrdí, že Kohout podlehl dezinterpretaci jeho slov. Kohout se přitom podílel na ekonomickém programu hnutí, název Úsvit dokonce pochází z Kohoutovy knihy.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura

Článek

Jablkem sváru je několik let starý Okamurův text publikovaný na internetu, kde píše, že by Romové měli mít možnost  vystěhovat se a založit si svůj stát.

"Řekl mi, že nesouhlasí s tím, aby Romové byli vystěhováni do vlastního státu. Ale to jsem nikdy neřekl. Myslím, že ho k tomu tlačilo jeho okolí intelektuálů, ve kterém se pohybuje. Na myšlence romského státu ale nevidím nic extremistického, nejde o to někoho násilím vyhánět. Pavel Kohout měl jen špatné informace," řekl ve středu novinářům Okamura s tím, že nejde navíc o jeho nápad.

Podle Okamury se romská problematika soudí jinak z Prahy a jinak z obce, kde podnikatel koupí polorozpadlý dům a nastěhuje do něj desítky Romů. „Odmítám pozitivní diskriminaci, chci, aby všichni občané měli stejná práva. A rychlý a tvrdý trest musí stihnout jak bílého feťáka, člověka, který si nakradl miliardy, tak romského zloděje," uvedl senátor.

Okamura dodal, že doufá, že s Kohoutem, který se velkou měrou podílel na ekonomickém programu pro Úsvit, bude dál komunikovat.

Představili program

Hnutí Úsvit přímé demokracie zároveň ve středu představilo některé body ekonomického programu. Ten zahrnuje například snížení obou sazeb DPH, převedení miliard z kont státních podniků do rozpočtu, zmrazení daňových sazeb po tři roky, ale i odmítání eura.

"Nepodporujeme zavedení eura. Pokud se zavedení eura bude v budoucnu řešit, konečné slovo musejí mít občané v referendu," uvedl ekonomický expert strany a volební lídr v Olomouckém kraji Radim Fiala.

Mezi další body programu patří ústavní brzda proti zadlužování, vyrovnané rozpočty do šesti let, podpora exportu a ekonomické diplomacie, snížení spotřební daně na pohonné hmoty, využití evropských fondů pro projekty, které přinesou zaměstnanost, jako vybudování kanálu Labe–Dunaj–Odra. "Neslibujeme nic, co by znamenalo výdaje pro rozpočet," uvedl Fiala.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Lídr hnutí Okamura odmítl, že by jeho strana byla populistická, což podle něj dokazuje právě třeba ekonomický program. "Populistické jsou naopak ODS a TOP 09, které slibovaly, že nebudou zvyšovat daně, podvodně nalákaly voliče, a po volbách daně zvýšily," podotkl Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám