Hlavní obsah

Desítky naštvaných horníků vtrhly v Ostravě do vyklizeného sídla OKD

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Jiří Tomaškovič, Pavel Karban

Asi 2500 horníků dorazilo na úterní demonstraci hornických odborů společnosti OKD. Někteří z nich vtrhli do budovy bývalého vedení OKD na Prokešově náměstí, v ní však téměř nikdo nebyl, protože společnost se odtud právě stěhuje. Uvnitř se podle svých slov „domáhali svých práv”. Proti demonstrantům přišli zasáhnout těžkooděnci.

Pochod horníků v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Po půl hodině se situace zklidnila a horníci se s těžkooděnci neutkali. Podle policie k tomu přispěla komunikace odborářů a antikonfliktního týmu.

Podle předsedy odborů Jaromíra Pytlíka neplánované vtrhnutí do budovy jen ilustruje, jak moc jsou horníci naštvaní. Sám přišel situaci zklidnit a dostal několik facek od svých kolegů.

Horníci v budově provolávali, že budova je jejich, protože si ji zaplatili z „vlastních daní ”.

„Ta situace je špatná a bojíme se o práci. Manažeři se tváří, že je krize a přitom jezdí v drahých autech. A nám chtějí snižovat mzdy,“ zlobil se Vladko z Dolu Darkov.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Horníci vtrhli do budovy OKD

Pytlík řekl, že škodu, kterou horníci vevnitř způsobili, samozřejmě uhradí. Horníci v budově rozbili okno.

Protesty kvůli kolektivní smlouvě

Zaměstnanci největšího podniku na Ostravsku protestem vyjadřovali podporu odborům při vyjednávání nové kolektivní smlouvy. Horníkům hrozí výraznější snížení platů, než jsou ochotni přijmout. Dalším důvodem protestu je i napjatá situace na Dole Paskov, kterému hrozí uzavření.

Dav lidí s prapory v rukou a píšťalkami v ústech vyrazil od stadiónu Bazaly v 15 hodin. Prošel ulicemi Bohumínská, Českobratrská a Sokolská na Prokešovo náměstí, kde se demonstrace konala.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Těžkooděnci domlouvají horníkům v budově OKD.

Desítky naštvaných horníků, které proti plánu vtrhly do opuštěného sídla budovy OKD, vevnitř zastihly jen mluvčího společnosti Marka Síbrta. Protestující mu chtěli předat rakev, kterou nesli v čele průvodu.

Společnost v budově v centru města již oficiálně nesídlí, k 1. září se přestěhovala na Důl Darkov v Karviné. V bývalém sídle se už nachází jen několik krabic s věcmi, jinak je prázdná.

Demonstrace horníků na Prokešově náměstíVideo: Pavel Karban, Právo

V Ostravě neprotestují pouze horníci z OKD, ale transparenty upozorňují i na jejich kolegy například z Mostecké uhelné či Dolní Rožínky.

OKD provozuje na Ostravsku čtyři doly: Paskov, Darkov, Karviná a ČSM. Loni se v nich vytěžilo 11,2 miliónu tun uhlí. Za první pololetí letošního roku vykázala mateřská firma NWR ztrátu přibližně asi 10,2 miliardy korun.

OKD je s 13 tisíci pracovníky největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím letos těžaři podnikají úsporná opatření, například přestěhování ředitelství na Důl Darkov v Karviné. Firma už propustila 250 administrativních pracovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám