Hlavní obsah

Zeman přijal na Hradě barmskou disidentku Su Ťij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman přijal v pondělí dopoledne na Pražském hradě barmskou disidentku Do Aun Schan Su Ťij. Do Prahy zavítala v rámci konference Forum 2000. Se Zemanem mluvila zhruba půl hodiny, odpoledne se ještě setká s ministrem zahraničí v demisi Janem Kohoutem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě disidentku Su Ťij.

Článek

Barmská nositelka Nobelovy ceny za mír je v Praze vůbec poprvé, pozvali ji organizátoři konference Forum 2000, kterou v neděli zahájila. Prezident ji přijal hodinu před polednem. Společně usedli k jednacímu stolu v Brožíkově salonu Pražského hradu. Ze sídla prezidenta zamíří nositelka Nobelovy ceny do Černínského paláce k jednání se šéfem diplomacie.

Su Ťij se stala symbolem barmské opozice, když v roce 1988 spoluzaložila Národní ligu pro demokracii (NLD), s níž poté dlouhá léta usilovala o demokratizaci země a odchod vojenské junty. Kvůli svému angažmá byla po více než 15 z následujících 22 let držena v domácím vězení, odkud byla propuštěna v roce 2010 po zahájení barmské demokratizace. Ze země mohla poprvé po 24 letech vycestovat loni v květnu.

Při nedělním slavnostním zahájení konference Forum 2000 zavzpomínala Su Ťij na bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla, který podle ní svým bojem za demokracii udržoval v Barmáncích plamen naděje i v těch nejtěžších dobách. Nechala se také slyšet, že v roce 1991 získala Nobelovu cenu za mír díky tomu, že se Havel vzdal nominace a místo toho navrhl ji. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám