Hlavní obsah

Su Ťij v Praze: Nobelovu cenu mám, protože Havel odmítl nominaci

– Praha

Barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij v neděli při zahájení 17. ročníku konference Forum 2000 řekla, že v roce 1991 získala Nobelovu cenu za mír díky tomu, že bývalý český prezident Václav Havel nepřijal nominaci a místo toho navrhl ji. Su Ťij v proslovu vyjádřila díky Havlovi za podporu, kterou vyjadřoval barmské opozici po dobu vlády vojenské junty.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Barmská disidentka a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij v Praze na slavnostním zahájení konference Forum 2000.

Článek

"Udržoval v nás plamen naděje, když jsme procházeli těmi nejtěžšími časy, a my na to nikdy nezapomeneme," řekla Su Ťij o Havlovi, který před dvěma roky zemřel. Podle ní Havel udělal mnoho pro demokracii a lidská práva nejen v Barmě, ale i jinde ve světě. Su Ťij prohlásila, že bývalého českého prezidenta vidí především jako člověka, který miloval svobodu a bojoval za ni.

"Když jsem byla v Barmě v domácím vězení, myslívala jsem na Československo jako na vzdáleného přítele, na kterého se můžeme vždy spolehnout v čase potřeby," uvedla dále. Havla prý vnímala jako člověka, který se jí zastával a který jí umožnil cítit se svobodně.

Moderátor úvodního večera před příchodem Su Ťij řekl, že organizátoři Fora 2000 v minulých ročnících nechávali pro Su Ťij pravidelně připravenou židli, která však zůstávala prázdná, a doufali, že nastane den, kdy budou moct disidentku na konferenci založené Havlem uvítat.

Su Ťij v minulosti patřila mezi přední bojovníky za demokracii v Barmě a kvůli jejímu politickému přesvědčení ji vládnoucí junta držela dvě desetiletí v domácím vězení. Disidentka byla propuštěna až v roce 2010 a nyní je přední opoziční političkou.

Su Ťij dnes zdůraznila, že přechod k demokracii v Barmě ještě není ukončen. "Stojíme před největší výzvou v dějinách. Nejtěžší nebyly ty časy, kdy jsme byli v domácím vězení, kdy byly věznice plné našich lidí bojujících za demokracii. Ten nejtěžší čas je teď, protože pokud nevyužijeme ty možnosti, které nyní máme, už se nikdy nemusejí vrátit," řekla.

Su Ťij uvítal mohutný potlesk ve stoje, který se opakoval i na závěr jejího projevu. V publiku byli mimo jiné bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), americký velvyslanec Norman Eisen, kněz Tomáš Halík, ekonom Tomáš Sedláček nebo europoslanec za ČSSD Libor Rouček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám