Hlavní obsah

Kajnar i olomoucký právník znovu napadli kandidátky ČSSD

Právo, Novinky, ČTK, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už podruhé v průběhu několika týdnů napadl ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) kandidátku soc. dem. v Moravskoslezském kraji u soudu. Také právník Pavel Němec podal ve středu u soudu další návrh na předběžné opatření, který má zabránit registraci kandidátky ČSSD v Olomouckém kraji. Krajské vedení přitom již listinu podalo tento týden na krajský úřad.

Foto: Profimedia.cz

Primátor města Ostravy Petr Kajnar

Článek

První Kajnarův návrh na vydání předběžného opatření Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl, už předtím ale předseda ČSSD Bohuslav Sobotka potvrdil, že kandidátka zůstane beze změny.

„Návrh přišel, máme ho v systému, budeme ho přidělovat,“ řekla mluvčí soudu Alena Novotná. K soudu dorazil druhý návrh v úterý. Zda jsou pod ním spolu s kajnarem podepsáni i další dva ostravští sociální demokraté, jeho náměstek Tomáš Sucharda a starostka ostravského obvodu Šárka Tekielová, Novotná ještě neví.

„Náš systém zaznamenal jednoho navrhovatele, ale je možné, že tam jsou,“ doplnila s tím, že o vydání předběžného opatření soud musí rozhodnout do sedmi dnů ode dne podání. Rozhodnutí tak musí padnout nejpozději příští pondělí.

O Sněmovnu už nestojí

Krajský šéf ČSSD Kajnar, Sucharda ani Tekielová se na kandidátku pro předčasné volby nedostali a ještě před prvním rozhodnutím soudu ujistili, že už o kandidaturu za ČSSD ani za žádný jiný politický subjekt nestojí.

První návrh na vydání předběžného opatření soud zamítl proto, že žalobci podali návrh ve fázi, kdy nebyla kandidátka schválena ústředním výkonným výborem ČSSD a nebyla v té době ani podána k registraci na krajský úřad. „Soud proto neměl splněn důvod naléhavosti,“ vysvětlila zamítnutí mluvčí soudu Alena Novotná.

ČSSD chyby odmítá

Advokát Němec, který zastupuje nespokojené sociální demokraty z Mohelnicka, hodlá u soudu v následujících dnech podat i žalobu na neplatnost sestavení olomoucké krajské kandidátky.

Advokát podal návrh u Obvodního soudu pro Prahu 1, kam bude směřovat i následná žaloba. Pokud soud podle něj do konání voleb nerozhodne, hodlá po vyhlášení volebních výsledků napadnout i neplatnost voleb kandidátů ČSSD v Olomouckém kraji. Straníkům navíc vzkazuje, že se proti jejich údajným osobním útokům bude bránit trestním oznámením či žalobou na ochranu osobnosti.

Zástupci ČSSD však veškeré pochybení odmítají. Věří přitom, že soud rozhodne v jejich prospěch a volby v kraji to nijak neovlivní. Krajská organizace podle svého předsedy Jiřího Zemánka kandidátku předložila krajskému úřadu k registraci toto pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám