Hlavní obsah

Kott měl v kanceláři sešit s mottem Můžeš chlastat, můžeš krást

Novinky, mak, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krajský soud v Praze v pondělí pokračoval v hlavním líčení s Davidem Rathem a dalšími deseti obžalovanými. Bývalý hejtman Rath je obžalován z korupce v souvislosti s veřejnými zakázkami pro Středočeský kraj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath v doprovodu eskorty přichází k soudu. Za ním jde Kateřina Pancová.

Článek

On-line přenos skončil, děkujeme za pozornost.

14:47 - Soudce Pacovský přerušil hlavní líčení do úterý od 8:45.

14:43 - „Dokonce i sportovec Pistorius, který rozstřílel svou přítelkyni, je stíhán na svobodě,“ zdůrazňuje obhájce dvojice Michal Marini s poukazem na případ jihoafrického atleta.

14:28 - Slova se ujal obhájce Pancové a Kotta, který reaguje na vyjádření státního zástupce. Podle něho bylo agresivní.

Právník znovu opakuje důvody pro propuštění z vazby, které již před chvílí zmínili jeho klienti.

14:23 - Závěrečné vyjádření má státní zástupce Jirát.

„Obžaloba od začátku tvrdí, že má důkazy o tom, že obžalovaní Petr Kott a Kateřina Pancová byli hlavou a mozky trestné činnosti, která se páchala dlouhou dobu. Domnívám se, že obžalovaným hrozí vysoký trest, poukazuji i na nálezy Ústavního soudu, podle kterých by obžalovaní mohli utéct. Navrhuji, aby návrhy obou obžalovaných o propuštění z vazby byly zamítnuty,“ tvrdí státní zástupce.

14:12 - Slova se ujímá Petr Kott. "Vazba je velmi dlouhá, není to lehké období. Když chodíme na krátké vycházky ven, je na dveřích psáno 'kdo nezažil, nepochopí a kdo zažil, nezapomene'. Je to velice stresující. Já nikam utíkat nebudu, ani se nebudu nikde skrývat. Dokonce mi byla zabavena kobylka, lyže i kolo, nemám skoro žádné finanční prostředky. Vazba je náročná fyzicky i psychicky pro chlapa, natož pro ženu, která nikomu neublížila, je to strašidelný zážitek,“ zastává se partnerky Pancové.

14:06 - Pancová dále vylučuje vazby s cizinou. “Měli jsme v plánu koupit pozemek a rekonstruovat. Nevyplývá tedy, že bychom chtěli opustit republiku,“ tvrdí.

V případě propuštění z vazby by se ráda vrátila do nemocnice Motol, kde by dále pracovala na onkologii.

14:00 - „Jsem unavená psychicky i fyzicky, vazba je v mém případě poměrně dlouhá. Nemám touhu nijak mařit svým jednáním výkon vyšetřování. Nechci být na útěku, někde se skrývat. V ČR mám velmi silné vazby, velmi silný citový vztah ke svému otci, po smrti mé matky. Situace s mým zatčením a pobytem ve vazbě velmi zhoršuje můj zdravotní stav,“ shrnula Pancová pohled na vazbu.

13:52 - Soudce Pacovský nyní dává prostor Pancové a Kottovi, aby se vyjádřili k vazebním důvodům. K řečnickému pultíku míří Pancová.

13:49 - Při prohlídce, která se konala 15. května 2012, byl Pancové zabaven plánovací kalendář, CD, DVD, dokumenty spojené se zakázkami ve středočeských nemocnicích.

Námitky má několik z obhájců s tím, že obhajoba o konání prohlídky nebyla vyrozuměna.

13:43 -  Soudce se ve čtení seznamu věcí zabavených při prohlídce kanceláře Kateřiny Pancové střídá s přísedící.

Dlouhé předčítání seznamů by mohla ještě dnes vystřídat žádost Kotta a Pancové o propuštění z vazby. Je pravděpodobné, že státní zástupce by se v případě kladného stanoviska soudu odvolal a následně by vše řešil vrchní soud.

13:16 - Soudce Pacovský po přestávce pokračuje čtením příkazu prohlídky kanceláře Kateřiny Pancové v kladenské nemocnici.

12:07 - „Po třiceti hodinách bez spánku jsem nepochopil termín vydání věcí důležitých pro trestní stíhání,“ reagoval Kott na prohlídku své kanceláře.

Soudce následně vyhlásil polední pauzu do 13:00.

11:59 - Soudce Pacovský dočetl dlouhý seznam věcí zabavených v kanceláři Petra Kotta, mezi které patří například zadávací dokumentace na dodávku zdravotnických technologií do kladenské nemocnice, sešit s mottem „Můžeš chlastat, můžeš krást“, nebo CD ohledně opravy buštěhradského zámku.

11:43 - Soudce přistupuje k protokolu o prohlídce kanceláře užívané Petrem Kottem v Oblastní nemocnici Kladno. Námitku vznáší jeden z advokátů Kotta a Pancové.

„Chci vznést procesní námitku, zde postupoval místně nepříslušný státní zástupce, který žádost adresoval místně nepříslušnému soudu.“

Státní zástupce Jirát namítá, že i místně nepříslušný státní zástupce může učinit neodkladné úkony. K námitce se připojil i obhájce Ratha David Černý a další obhájci obžalovaných. Soudce Pacovský přerušil slovní konfrontace.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Exposlanec Petr Kott míří do jednací síně soudu.

11:28 -  Soudce Pacovský bere do rukou jeden svazek za druhým. Ty se týkají provedených domovních prohlídek.

Zájem veřejnosti den ode dne upadá. Z pěti lavic jsou zaplněny dvě. Výpisy zabavených věcí při prohlídkách vyčerpávají i některé obhájce, kteří si čtou. Přísedící klimbá.

11:16 - Soudce Pacovského střídá ve čtení protokolu přísedící, která zveřejňuje dlouhý seznam zabavených věcí při prohlídce kanceláře tehdejšího hejtmana v 2. podlaží. Kriminalisté si odnesli disky, mobilní telefony, dokumenty.

11:02 - Soudce Pacovský zahájil přerušené hlavní líčení a dále čte příkazy k prohlídkám. Tentokrát k prohlídce kancelářských prostor Středočeského kraje v pražské Zborovské ulici, kterou tehdejší hejtman užíval.

10:19 - „Je vidět, jak se k těmto zásahům přistupuje – paušálně. Policejní orgán nepřinese žádný důkaz, že osoba objekt používá, přesto konstatují, k čemu všemu tam může docházet a soud dá i přesto razítko,“ vyjadřuje se Rath.

Soudce následně vyhlásil přestávku.

10:13 - Soudce Pacovský čte další příkaz k domovní prohlídce nemovitosti v Hostivicích. Tu však Rath dlouhodobě neužíval, nemovitost slouží k pronájmu. Prohlídku nakonec policisté neprovedli.

10:00 - „Chtěl bych konstatovat, že ani při jedné z domovních prohlídek se nenašla žádná věc, která by měla vztah k šetření ohledně zakázek. Tady se provádějí domovní prohlídky na podkladě tvrzení, která nejsou vůbec o nic opřena. Ani v tomto místě mého trvalého pobytu nebyla nalezena žádná díra v zemi nebo samopal,“ tvrdí Rath.

9:56 - K přečtenému protokolu se vyjadřuje obžalovaný Rath. Vyčísluje, kolika chyb se státní zástupce v žádosti o povolení domovní prohlídky dopustil.

„O úkonu domovní prohlídky se uvádělo, že je neodkladný. Opíral se o to, že dochází k častému přesunu peněz do zahraničí. Není jediný důkaz, že by někdo převáděl finanční prostředky do zahraničí. Ani já, ani nikdo z mé rodiny,“ tvrdí Rath.

9:42 - Rath s Horkou dobrovolně nevydali nic z věcí, které by se mohly vztahovat k obvinění tehdejšího hejtmana. Během domovní prohlídky byly zabaveny například externí disky, flash disky či notebook.

9:36 - Soudce Pacovský detailně pročítá protokol z domovní prohlídky domu v Hostivici, kde Rath žil se svou partnerkou Renatou Horkou.

„V tomto objektu se nacházejí pouze moje věci, finanční hotovost v trezoru je také pouze moje,“ řekla vyšetřovatelům Horká.

9:23 - Dalším plánem dne je čtení protokolů z domovních prohlídek.

V odpoledních hodinách by se k vazebnímu stíhání měli vyjádřit Kateřina Pancová s Petrem Kottem. Soudce však o jeho případném zrušení rozhodne zřejmě až v úterý.

9:19 - Na úvod vznesl Rathův advokát Adam Černý požadavek, aby vyslýchaní neměli informace o tom, jak vypovídali jejich předchůdci.

Na dotaz soudce, jak by si to představoval, odpověděl obhájce, že to nechá na něm. Požadavek Černého byl zaprotokolován, soudce se k němu ještě vrátí.

9:08 - Třináctým dnem pokračuje hlavní líčení v kauze Davida Ratha, opět bez přítomnosti některých obžalovaných, mimo Davida Ratha, Petra Kotta, Kateřiny Pancové, Ivany Salačové a Lucie Novanské.

Minulý týden se u soudu přehrávaly videozáznamy z Rathova zadržení a následného výslechu. U tehdejšího hejtmana a poslance policisté v krabici od vína nalezli sedm miliónů korun. Rath tvrdil, že o penězích neví. [celá zpráva]

Ke korupci se v kauze přiznala podnikatelka Ivana Salačová. Má pozici spolupracující obviněné a od soudu může odejít s nižším trestem.

Od středy by mělo dojít na výslechy svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám