Hlavní obsah

Připomínají komunistické soudruhy, zaútočil Bém na Pospíšila a Udženiju

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) nenechal bez odezvy kritická slova, která na jeho adresu zazněla z úst místopředsedy občanských demokratů Jiřího Pospíšila a bývalé radní hlavního města Aleksandry Udženije. Podle Béma reakce obou politiků na jeho kritická slova na adresu ODS připomínají tradiční demagogii někdejších komunistických soudruhů.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Bém

Článek

Udženija se pustila do Bémova výroku, že ODS je mrtvá strana. „Všem, kdo v ODS vyrostli a dnes na ni plivou, by měla být hanba. Naprosto takovými lidmi pohrdám,“ řekla. Pospíšil pak prohlásil, že lidé, kteří se plánovali zapojit do nakonec nespuštěného projektu exprezidenta Václava Klause, poplivali ODS, když mysleli, že budou na volitelných místech kandidátek nového klausovského uskupení.

Bém v pátek tvrdě na Pospíšila a Udženiju reagoval. „Reakce některých mých kolegů jsou neuvěřitelné a připomínají tradiční demagogii někdejších komunistických soudruhů,“ pronesl nejprve. Zdůraznil, že do Sněmovny nekandiduje, toto rozhodnutí učinil před téměř dvěma lety. „Nikdo mě tedy nemůže podezírat z toho, že podpora integrační pravicové iniciativy Václava Klause je motivována vypočítavostí býti na volitelném místě kandidátky. To mne nezajímá,“ sdělil.

ODS je v kritické situaci

Podle Béma je nyní ODS v kritické situaci. „A pokud nedojde k elementární pokoře a sebereflexi, pak bude volební výsledek ještě kritičtější, než to dnes vypadá,“ soudí. Za vážný problém označil ideovou a programovou prázdnotu ODS. Vyvěrá podle něj z toho, že občanští demokraté opustili všechna svá tradiční témata, jako nízké daně nebo boj proti byrokracii.

Zároveň si Bém postěžoval na vnitřní situaci v ODS. ”Ještě daleko závažnější ovšem je vnitrostranický étos. Za odlišný názor a vnitrostranickou diskusi se trestá. To by byl začátek konce. Pokud právě na rodících se kandidátkách ODS budou lidé, kteří takové metody a programovou „prázdnotu“ reprezentují, nemá ODS šanci být ani „malou pravicovou stranou“. Teď v primárkách má ještě nějakou šanci,“ míní exprimátor.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Pavel Bém před volbou šéfa pražské ODS

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Poslední záchranou může být podle Béma právě Klausův projekt. „Integrační iniciativa Václava Klause pro nás může být a nejspíše bude po volbách poslední záchranou. Proto ji podporuji. Musí to být iniciativa a hnutí, nikoliv jedna strana,“ je přesvědčen.

Reklama

Související články

Klaus lavinu nestrhl, ODS cítí druhou šanci

Důvodem, proč bývalý prezident Václav Klaus nevyužije předčasných voleb do Sněmovny k návratu do vysoké politiky, je podle informací Práva jeho zklamání...

Výběr článků

Načítám