Hlavní obsah

Ztratil jsem důvěru v Nejvyšší soud, prohlásil Zeman před senátory

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu v Senátu uvedl, že ztratil důvěru v Nejvyšší soud. Zdůvodnil to nedávným verdiktem, kterým bylo zastaveno stíhání trojice exposlanců ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman v Senátu

Článek

Zeman v Senátu zdůvodňoval nominaci Jana Sváčka na Ústavního soudce. Při té příležitosti si posteskl, že se dosud při nominacích ústavních soudců neobracel na Soudcovskou unii pro poradní hlas. „Ale každá chyba s výjimkou smrti se dá napravit,“ dodal Zeman.

„Po posledním rozhodnutí Nejvyššího soudu ve věci tří poslanců – všichni víte, o kom mluvím – jsem ztratil důvěru v tuto instituci i v její představitele,“ uvedl Zeman, který se podle svých slov rozhodl vyměnit její doporučení za poradní hlas Soudcovské unie.

Nejvyšší soud zastavil stíhání trojice někdejších poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy. Podle Nejvyššího soudu byli při vyjednávání o funkcích výměnou za složení poslaneckých mandátů kryti poslaneckou imunitou.

Související témata

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Policie podezírala Tluchoře, Šnajdra i Fuksu z korupce, neboť jim měly být nabídnuty lukrativní posty výměnou za složení poslaneckých mandátů. Loni na podzim totiž tato trojice odmítala hlasovat pro vládní daňový balíček. Tím, že se zbavili poslaneckých funkcí, umožnili balíčku projít, a tím udržet u moci Nečasovu vládu. Šnajdr byl pak loni v prosinci jmenován do dozorčí rady státní společnosti Čepro a letos únoru se stal jejím předsedou. Fuksa v lednu zasedl do představenstva státního Českého aeroholdingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám