Hlavní obsah

LIDEM nepůjde do voleb sama

– Praha

Strana LIDEM nebude v předčasných volbách do Sněmovny kandidovat samostatně. O dalším postupu rozhodne čtvrteční republiková rada strany. V pořadu České televize Události, komentáře to dnes řekla místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně VV Dagmar Navrátilová

Článek

"Troufnu si tvrdit, že určitě nebudeme kandidovat na samostatných kandidátkách, to už v tuto chvíli vylučuji," sdělila Navrátilová. Zatím prý není jasné, s kým by se případně liberální demokraté mohli spojit. Všechny důležité otázky má řešit čtvrteční republiková rada.

"Bude rozhodovat o všem. Strana byla velmi oslabena odchodem své předsedkyně, takže bude rozhodovat i o svém osudu," dodala Navrátilová.

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake složila svou funkci 8. srpna a dala ji k dispozici republikové radě. Odůvodnila to tím, že se její politické názory v zásadních věcech rozcházejí s názory poslanců za LIDEM. Peake při hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka opustila sál, zatímco její spolustraníci hlasovali proti vládě. Peake tento postup zvolila poté, co svou neúčast při hlasování o důvěře vládě oznámili poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián, čímž padla většina někdejší vládní koalice o síle 101 hlasu.

Cestu k předčasným volbám v úterý otevřeli zákonodárci, kteří schválili rozpuštění Sněmovny. Prezident Miloš Zeman už dříve avizoval, že by chtěl předčasné volby vyhlásit na 25. a 26. října.

Anketa

Bude mít strana LIDEM zastoupení v příští Sněmovně?
ano
2,8 %
ne
97,2 %
Celkem hlasovalo 1606 čtenářů.

Související téma

Foto: http://www.lidem.cz/

LIDEM

Reklama

Související články

Strana LIDEM se začala rozpadat

Po středečním hlasování o důvěře Rusnokově vládě, kterou předsedkyně LIDEM Karolína Peake svým odchodem ze Sněmovny nepřímo podpořila, zatímco zbylí poslanci...

Výběr článků

Načítám