Hlavní obsah

Trafiky zůstávají korupcí, komentuje ČSSD kauzu Tluchoře a Šnajdra

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Verdikt Nejvyššího soudu v kauze exposlanců za ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy podle ČSSD ještě neznamená, že nešlo o politickou korupci. Předseda poslaneckého klubu strany Jeroným Tejc zároveň Novinkám řekl, že pád vlády Petra Nečase byl pozitivním krokem. Úterní rozhodnutí Nejvyššího soudu znamená, že Šnajdr, Tluchoř a Fuksa nejspíš nebudou souzeni za údajné dohody o rezignaci výměnou za „trafiky”.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Článek

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc v reakci na verdikt trvá na tom, že konec vlády Petra Nečase (ODS) byl pozitivním krokem. Poukázal na kauzu špehování lidí Vojenským zpravodajstvím.

„V tuto chvíli se nic nemění na tom, že po právu odešla pravicová vláda Petra Nečase,“ řekl Novinkám. Podle Tejce navíc rozhodnutí NS neznamená, že se bývalí poslanci nedopouštěli trestné činnosti. Verdikt označil „za svým způsobem zvláštní“.

Pokud by byl podle Tejce využit extenzivní výklad, nebyl by potrestán ani poslanec, pokud dostane úplatek před televizními kamerami.

Najednou soud jedná rychle, diví se Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip se pozastavil nad rychlostí, s jakou soud rozhodl.

„Jednoduchá odpověď. Byl bych rád, kdyby taková rychlost soudní soustavy byla věnována všem občanům ČR,“ sdělil Novinkám. Nejvyšší soud vydal rozhodnutí přesně měsíc poté, co byli bývalí poslanci vzati do vazby.

„Rozumím tomu, že oni nebyli vyjednávači, ale o nich se vyjednávalo. Na druhou stranu by bez jejich aktivního souhlasu nic takového vyjednáváno nebylo,“ komentoval ještě Filip verdikt.

Kalousek: Někdo musí být volán k zodpovědnosti

Současný šéf ODS Martin Kuba naopak trvá na tom, že se v případě obviněných exposlanců nejednalo o korupci. „Především rozhodnutí soudu ukazuje, že došlo velmi pravděpodobně k procesnímu pochybení,” řekl v České televizi.

Také bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) prý nikdy nepochyboval o tom, že exposlanci za své jednání nemohou být stíháni. „Beru to na vědomí jako rozhodnutí Nejvyššího soudu. Jen pevně doufám, že někdo bude volán k odpovědnosti za náklady, které s sebou nesla ta vazba a náhrady za ni, které zcela jistě budou vymáhány, kdo za tyto náklady morální i finanční ponese odpovědnost," řekl ČTK.

Nejvyšší soud v úterý rozhodl, že někdejší poslanci ODS Petr Tluchoř a Marek Šnajdr by měli být propuštěni z vazby a mělo by být zastaveno i jejich trestní stíhání. Podle rozhodnutí je při vyjednávání o funkcích výměnou za složení mandátů kryla poslanecká imunita. Rozhodnutí se zřejmě vztahuje i na Ivana Fuksu, byť se na Nejvyšší soud neobrátil. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám