Hlavní obsah

Sněmovna by podle ČSSD měla Nečase vydat ke stíhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expremiér Petr Nečas (ODS) by měl být vydán k trestnímu stíhání a obhájit se před soudem, říkají zástupci nejsilnější strany ve Sněmovně - ČSSD. Nečasova slova o tom, že jde o politický vykonstruovaný proces, označila místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková za nepřijatelná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek (vlevo) a Jeroným Tejc (oba ČSSD).

Článek

"ČSSD považuje snahu expremiéra Nečase účelově zpochybňovat vyšetřování kauzy Nagyová za nepřijatelnou. Vyšetření možné korupce v nejvyšších patrech ODS, stejně jako kdekoliv jinde, musí být nezávislé a nesmí podléhat žádným politickým tlakům. O tom, zda došlo k trestnému činu či ne, musí rozhodnout soud, nikoliv Petr Nečas," sdělila Gajdůšková.

Podle místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka by se kauza měla vyjasnit i kvůli tomu, aby bylo jasné, co je v politice při zacházení s poslaneckými mandáty trestné. Zaorálek předpokládá, že ČSSD bude ve Sněmovně hlasovat pro vydání Nečase. "Předpokládal jsem, že premiér to bude považovat za nejlepší způsob jak se obhájit, a myslel jsem si, že sám požádá o vydání, aby se před soudem mohl hájit. Vadí mi, pokud se tomu chce premiér vyhnout," řekl ČTK Zaorálek.

O vydání by měl už ve středu jednat mandátový a imunitní výbor.

Nečas v pátek vypovídal na policii. Řekl, že jde o politický proces, že jsou lidé stíhání kvůli politickému chování, nikoliv proto, že by spáchali nějaký kriminální čin.

Petr Nečas exkluzivně pro Novinky.cz o svém výslechu a kauze NagyováVideo: Novinky

Expremiér také řekl, že vazba ničí životy lidí, kteří v ní jsou. Mají prý zdravotní problémy, které se mohou zhoršit.

Odpovědný je za to podle něj olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan. Ten na Nečasovu kritiku reagoval slovy, že nešlo o výslech, který by si vyžádala policie, sám Nečas se přihlásil, že má ke kauze co říci a policie ho proto pozvala. Vazbu označil za standardní postup a připomněl, že ji nařídil ji soud, nikoliv on. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám