Hlavní obsah

Meteorologové varují před bouřkami a deštěm, v extrému naprší až 70 milimetrů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové upřesnili svou výstrahu před bouřkami a silnými srážkami, které by měly ČR zasáhnout v neděli a v pondělí. Trvalý déšť by se měl objevit během noci na pondělí, uvedl ČHMÚ. Výjimečně může napršet až 70 milimetrů.

Foto: Archiv, Právo

Prudký déšť zaskočil na Václavském náměstí plno lidí.

Článek

Zatímco varování před bouřkami je platné pro celou Českou republiku, vydatně pršet by mělo v hlavním městě, Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém kraji a na Vysočině.

"V noci na pondělí a v pondělí přes den očekáváme zejména v Čechách déšť, místy i trvalý. Déšť bude na našem území ustávat od severozápadu až během úterý. Předpokládáme, že v pondělí dosáhnou srážkové úhrny pět až 30 mm, v Čechách místy až 50 mm a ojediněle až kolem 70 mm," uvedli meteorologové.

Srážky mohou znovu zvednou hladiny řek i menších toků, které mohou v důsledku nasycenosti půdy velmi rychle stoupat. "Největší vzestupy předpokládáme na tocích v povodí Berounky, Otavy, horní Vltavy a jejích přítocích. S velkou pravděpodobností zde budou opět překročeny i druhé a třetí stupně povodňové aktivity," očekává ČHMÚ.

Pro většinu Čech tak zároveň platí výstraha před extrémním nebezpečím povodní. Dále trvá v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji a od nedělních 18 hodin bude vyhlášena i pro Prahu a Plzeňský kraj. Nízký stupeň nebezpečí povodní platí i pro sever Libereckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Anketa

Zasáhly vás letošní povodně?
ano
11,2 %
ne
88,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12451 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám