Hlavní obsah

Hejtman Řihák: Za povodeň nemohla kaskáda, ale Berounka

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák (ČSSD) nesouhlasí s názorem, že by za rychlým nástupem letošní povodně na Mělnicku a v severních Čechách mohlo pozdní vypuštění přebytečné vody z Vltavské kaskády.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Josef Řihák

Článek

„V médiích se začalo diskutovat, že se měla kaskáda vypustit dřív, a že se to dělalo kvůli Praze, protože ještě neměla postavené zábrany. Lidé to hodně převzali,“ podotkl ve středu hejtman Řihák.

„Problém podle mě nebyl v Orlíku, ale v Berounce,“ dodal s tím, že ani pozvolné vypouštění Orlické nádrže v posledních dnech před nástupem velké vody, kdy už meteorologové hlásili vydatné deště, by region nespasilo.

Právě mohutný vzestup průtoku vody Berounkou hodnotí hejtman jako zásadní pro rychlý přírůstek vody ve Vltavě. „Když jsme tady včera (v úterý pozn. red.) zasedali, dostali jsme zprávu, že Berounka měla průtok ráno 700 a po obědě už asi 1200 nebo 1300 metrů krychlových za sekundu,“ uvedl Řihák.

Těžko sahat někomu do svědomí, ale je možné, že se mohlo upouštět dřív, kdyby v Praze byly vybudované protipovodňové hráze.
hejtman Josef Řihák

„Ten nárůst o 500 nebo 600 kubíků za vteřinu se přičetl k tomu, co vytékalo z kaskády. Možná že kdyby se Orlík vypustil téměř celý ještě před tím, než všechno začalo, nemusela být následná vlna taková,“ připustil hejtman.

Orlická nádrž podle něj není schopna zadržet jakoukoli povodeň a rozhodovalo se především na Berounce. „Po každých povodních se hledá viník a vést tyhle diskuse je těžké. Snad nám dají odpověď odborníci,“ podotkl hejtman.

Lidé komplikovali výkupy pozemků na hráz

Zároveň nevyloučil, že pozdější upouštění vody z orlické přehrady mohlo souviset s ještě nedokončenou instalací protipovodňových hrází v Praze, která měla zůstat uchráněna. „Těžko sahat někomu do svědomí, ale je možné, že se mohlo upouštět dřív, kdyby v Praze byly vybudované protipovodňové hráze. Ta situace se bude monitorovat a určitě nám časem někdo dá nějakou odpověď,“ míní Řihák.

Podle něj si v některých obcích zkomplikovali situaci i sami občané, když kladli překážky rychlejší výstavbě protipovodňových hrází. Jako příklad uvedl Zálezlice u Mělníka, které v úterý zasáhla přívalová vlna v době, kdy měly hráz po jedenácti letech příprav pouhé dva až tři měsíce před dokončením.

„Největší problémy byly s výkupy pozemků. Lidé v obci je nechtěli prodat na výstavbu, několik se jich odvolalo, protože hráz chtěli jinak a jinou,“ uvedl hejtman. „Kdyby byla hráz dostavěná, myslím, že by odolala,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám