Hlavní obsah

Atmosféra v Ústí houstne, do ulic povolali těžkooděnce

Právo, ČTK, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na bezpečnost a pořádek v zaplavených lokalitách Ústí nad Labem dohlížejí městští strážníci a policisté. Mezi domy projíždějí na člunech. Městská policie nasadila do střežení opuštěných míst hlídky se psy. Ústeckou policii posílilo 15 mužů z jiných okresů, od noci bude nasazeno i 40 lidí speciální pořádkové jednotky.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Zaplavená Přístavní ulice v Ústí nad Labem a uzavřený most Dr. E. Beneše na snímku z 5. června.

Článek

„V souvislosti s povodněmi a evakuovanými lidmi řešili policisté a strážníci jen několik případů drobné kriminality,“ uvedla mluvčí radnice Romana Macová.

Do Ústí přijde hlídat i speciální pořádková jednotka vybudovaná v souvislosti s nepokoji na Šluknovsku. „Začínáme se připravovat na pokles, abychom mohli ohlídat majetek lidí i firem,“ řekl Právu ředitel ústecké policie Vladimír Danyluk.

Mezi domy projíždějí policisté na člunech a městská policie nasadila k dohledu na opuštěná místa hlídky se psy. „Lidé jsou nervózní, máme dva incidenty v souvislosti s povodněmi. Záplavy budou delší a budou se objevovat lapkové a pobertové. Pokud nám někdo pomůže, budeme jedině rádi,“ uvedl radní Pavel Dlouhý (ČSSD).

Opuštěné objekty hlídají strážníci a státní policie, které dnes přijde na pomoc 40 těžkooděnců. „Chceme tak uklidnit lidi, kteří mají strach o svůj majetek,“ uvedl Dlouhý.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Záchranáři v Ústí nad Labem

Pokud by to bylo nutné, je podle Dlouhého připravena pomoci s ostrahou i armáda.

Krizový štáb se připravuje na likvidaci následků

Dopravní situace v Ústí se přizpůsobuje vývoji záplav. U nádraží Západ se staví hráz z pytlů s pískem, aby bylo možné udržet průjezdnou Tovární ulici. „V případě, že bude zaplaven přístup k nádraží, bude operativně uvolněna náhradní cesta z nezaplaveného místa,“ uvedla Macová.

Krizový štáb se již připravuje na likvidaci následků záplav. Připravuje se zajištění čisticích a ochranných prostředků i dalšího vybavení a techniky.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Zaplavené domy ve čtvrti Střekov v Ústí nad Labem, vlevo část uzavřeného Mariánského mostu na snímku z 5. června.

Evakuovaných lidí je v různých částech města asi 3700. Ubytování v evakuačních centrech využilo zatím asi 210 lidí. Přerušeny jsou dodávky tepla do několika míst v centru a bez tepla je i čtvrť Střekov.

Labe by mělo v Ústí kulminovat v noci ze středy na čtvrtek. Hladina řeky by měla dosáhnout 11 metrů. Kolem středečního poledne bylo kromě Střekovského nábřeží zalité také nábřeží u centra města a voda zaplavila i hlavní nádraží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám