Hlavní obsah

Šumavští strážci pomáhají v Litoměřicích

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes starosti a problémy, které Jihočeši mají, někteří se rozhodli, že pomohou na severu Čech, kde je situace ještě výrazně horší. „Na Šumavě máme práce dost, ale jinde nás potřebují více,“ konstatovalo dvanáct pracovníků Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava a vydalo se v úterý odpoledne v terénních vozech, rafty a veškerým specializovaným záchranářským vybavením do severních Čech.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Letecký snímek zachycující Litoměřice při povodních

Článek

Nabídli v celorepublikových krizových štábech své služby a nyní pomáhají v Litoměřicích. „Sloužíme od včerejška od sedmi hodin večer po šestihodinových směnách, na třech místech v zatopené oblasti a hlídáme, jestli někdo nebude chtít pryč. Také aby tu někdo zvenku neraboval," popsal Právu náměstek ředitele národního parku Tomáš Fait, který se stal členem litoměřického krizového štábu.

Litoměřický starosta Ladislav Chlupáč (ODS) ocenil univerzálnost a nezvykle velký rozsah využití šumavských strážců, kteří mají špičkové vybavení, vozy, čluny a hlavně vědí, co mají dělat. „Propojili jsme je s rychlou záchrankou a v nutných případech suplují úlohu zdravotnických záchranářů,“ řekl starosta.

„Troufám si říci, že naši šumavští rangeři jsou na takovouto akci kompletně připraveni. Mají kurzy pro záchranu životů ve vodě i pod vodou i speciální horolezecké. Absolvovali hasičský výcvik i psychologická cvičení. Při nich se naučili to, jak správně hovořit s lidmi, které postihlo nějaké nečekané neštěstí,“ chválil své kolegy, kteří vyjeli na sever pomáhat, ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám