Hlavní obsah

Proces s exmanažery MUS pokračoval jednáním o výsleších Zemanovy vlády

O bezmála tři roky starém výslechu někdejšího českého premiéra Miloše Zemana a ministrů jeho vlády se ve středu hovořilo na jednání soudu ve švýcarském městě Bellinzona, který řeší obžalobu proti exmanažerům Mostecké uhelné společnosti (MUS). Nynější prezident Zeman a 15 ministrů jeho vlády z konce 90. let byli vyslechnuti v Praze v září 2010.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Obžalovaný Jiří Diviš hovoří s novináři při příchodu k trestnímu soudu ve švýcarském městě Bellinzona.

Článek

Středeční zasedání soudu, které skončilo odpoledne, provázela ostrá slova především ze strany obhajoby. Středou skončila fáze jednání, kdy obhájci vznášeli předběžné otázky obhajoby, které by mohly vést k pozastavení nebo odložení procesu. Soudce se k těmto požadavkům vyjádří ve čtvrtek.

Podle prokurátorky Grazielly de Falco Haldemannové při výslechu Zeman řekl, že nevěděl, že by prostředky na nákup zbytku akcií MUS byly vyvedeny z této společnosti. Zeman prý ale při výslechu prohlásil, že kdyby se něco takového prokázalo, tak by byl jen rád, že by pomohl odhalit podvod.

Zmíněné výslechy, které vedla česká policie za účasti zástupců švýcarské prokuratury, se mimo jiné týkaly prodeje druhé části akcií MUS, který Zemanova vláda v červenci 1999 schválila. Podle obžaloby je prodala společnosti Investenergy nevýhodně (za 650 miliónů korun), podle obhajoby je prodala za vyšší než tržní cenu.

Návrh na přerušení procesu neprošel

Český stát předtím ztratil kontrolu nad MUS, kterou ovládla společnost Appian Group, jež skoupila volně dostupné akcie MUS právě prostřednictvím společnosti Investenergy. Tuto firmu podle obžaloby ovládali prostřednictvím Jiřího Diviše i další obžalovaní Antonín Koláček, Luboš Měkota, Oldřich Klimecký, Petr Kraus a Marek Čmejla. Obžaloba také tvrdí, že k nákupu použili fondy pocházející z MUS a že vzhledem k tomu, že stát ztratil nad MUS kontrolu, mohli diktovat cenu za zbytek akcií.

Divišův advokát napadl prokuraturu s tím, že nikdo při vyšetřování nepoložil Zemanovi poctivě otázku, zda věděl, co je za prodejem zbývajících akcií MUS.

Čmejlův obhájce předal v úterý soudu francouzský překlad výslechů Zemana a ministrů jeho vlády Pavla Mertlíka a Miroslava Grégra z letošního února a dubna. Prokurátorka ve středu řekla, že nemá nic proti tomu, aby přepisy těchto výslechů byly zahrnuty do spisů, protože "v nich není nic zásadně nového".

Obhájci už v úterý požádali o přerušení procesu, protože v České republice probíhá vyšetřování stejné věci. Obžalovaní by se prý nemohli před švýcarským soudem účinně hájit, protože by mohli ve svůj neprospěch ovlivnit šetření v ČR.

Emoce v soudní síni

Ve středu Krausův advokát také požádal, aby z procesu byly vyřazeny všechny výslechy pořízené během vyšetřování bez přítomnosti Krausova právníka. Odmítl přitom jako irelevantní tvrzení prokurátorky, podle níž byl u výslechů vždy český advokát jednoho z obžalovaných, Antonína Koláčka.

Prokurátorka zdůraznila, že stíhá údajné zločiny, které se staly na území Švýcarska, nikoli ČR. Připomněla také, že v ČR se nevyšetřuje praní špinavých peněz, ale exmanažeři jsou vyšetřováni od loňského června kvůli údajnému zneužití informací v obchodním styku. Odmítla současně tvrzení obhajoby, že případ byl dostatečně vyšetřen, protože v minulosti bylo vyšetřování v ČR třikrát bez výsledku zastaveno.

Podle prokurátorky "české úřady nikdy neznaly všechna fakta v jejich celku". Důrazně také odmítla tvrzení obhájců, že by švýcarští vyšetřovatelé neustále "obtěžovali" české úřady, aby vyšetřování znovu otevřely.

Během středečního jednání vůbec padala během poměrně emotivních vystoupení silná slova. Prokurátorka řekla, že obhajoba může "jen těžko dávat lekce z etiky" a mluvit o "intelektuální poctivosti".

"Naši klienti nejsou dekorací vašeho případu, ale mají práva, která uplatňují," řekl Čmejlův advokát. Právní zástupce Diviše zase prokurátorku obvinil, že se obrací především na obecenstvo a celou záležitost medializuje. Podle něj "obžaloba neodpovídá požadavkům našich zákonů". Krausův advokát řekl, že práva obžalovaných "byla systematicky porušována při výsleších a dalších procedurách, především v České republice" tím, že advokáti obžalovaných většinou u výslechů nebyli.

Nechceme obstruovat, tvrdí obžalovaní

Mluvčí obžalovaných, advokátka Karolina Zelenková, ve středu odmítla, že by se snažili proces "obstruovat uplatňováním četných námitek". Podle ní jsou tyto předběžné otázky vznášené obhajobou normální součástí této fáze procesu. Připomněla především tvrzení obhájců, že vyšetřování kauzy bylo v ČR třikrát odloženo a že by si obžalovaní výpovědí u švýcarského soudu mohli uškodit při probíhajícím vyšetřování v ČR.

Soud pokračuje jen se třemi přítomnými obžalovanými - Markem Čmejlou, Jiřím Divišem a Petrem Krausem. Soudce v pondělí odmítl proces pozdržet a přerušit jednání, jak žádali advokáti nepřítomných Oldřicha Klimeckého, Antonína Koláčka a Belgičana Jacquesa de Grootea. Soud jejich případy prozatím oddělil a bude se až do 24. května věnovat přítomným. Případy nepřítomných by měly začít projednávat od 10. června a 24. června by se měly obě části opět spojit. Teprve poté soudce nechá předvolávat svědky.

Všichni jsou obžalováni z praní špinavých peněz, podvodů a korupce. Obžalobu Měkoty soud odložil, protože dotyčný ještě před zahájením procesu zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám