Hlavní obsah

Ve Švýcarsku začalo jednání kvůli Mostecké uhelné, vyslýchali i Zemana

– Praha • Aktualizováno

U švýcarského soudu v pondělí začalo jednání kvůli tunelování Mostecké uhelné společnosti (MUS). Česká protikorupční policie mezitím provádí vlastní vyšetřování, podle České televize už v únoru vyslechla i prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Právě Zemanova vláda privatizovala část akcií společnosti. Současný prezident však při výslechu odmítl, že by na tom stát prodělal. "Rozhodujícím kritériem byla cena. Vládu k jejímu rozhodnutí vedlo to, že Appian Group nabídla cenu o 30 procent vyšší, než byla cena akcií na trhu," citovala ČT z výpovědi Zemana na protikorupční policii.

Zeman kvůli kauze MUS vypovídal na policii za přítomnosti státních zástupců i švýcarských prokurátorů už v září 2010. „Vypověděl jsem přesně totéž, co jsem říkal v parlamentu, ocitoval jsem zápis ze zasedání vlády a popřál jsem vyšetřovatelům plný úspěch v jejich jednání," řekl tehdy po výslechu Zeman.

Česká policie vyšetřuje šestici exmanažerů společnosti, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Jiřího Diviše, Oldřicha Klimeckého, Petra Krause a Luboše Měkotu, který ovšem před nedávnem zemřel. Viní je z toho, že při ovládnutí MUS způsobili státu škodu za 1,7 miliardy korun. Zeman však tuto částku při výslechu označil za absurdní.

Kromě české strany vyšetřují případ také Švýcaři. Právě u tamního soudu v pondělí začne první proces. Švýcarská policie totiž tvrdí, že část peněz vyvedených z MUS skončila na účtech místních bank. Jednání federálního soudu v městečku Belinzona se nejspíš potáhne až dva měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám