Hlavní obsah

Praha zavede nové automaty na jízdenky, půjde v nich platit kartou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na některých zastávkách MHD v Praze se brzy objeví nové automaty pro výdej jízdenek. Oproti těm stávajícím v nich lidé budou moci jízdenky platit bankovkami i platební kartou. Budou také poskytovat informace o jízdních řádech.

Foto: archiv, Právo

Ve stávajících automatech se dá platit pouze mincemi.

Článek

Pět desítek nových automatů by se v hlavním městě mělo objevit v prvním čtvrtletí příštího roku. Umístěny budou ve vestibulech metra a na některých povrchových zastávkách MHD.

"Nyní připravujeme společně s letištěm a magistrátem žádost o dotaci z Evropské unie," řekl zástupce ředitele společnosti Ropid, která pro Prahu zajišťuje systém jízdenek, Jiří Prokel. Praha bude EU žádat o zhruba 20 miliónů korun. Výsledná cena bude jasná až po výběrovém řízení na dodavatele nových automatů.

Ve zkušební fázi budou automaty přednostně umístěny na frekventovaných zastávkách, mezi nimi například na Letišti Václava Havla, na Malostranské, na Malostranském náměstí nebo ve stanici metra C Vyšehrad.

Nové automaty budou rovněž sloužit jako jakési infostánky. Cestující v nich zjistí například jízdní řády. "Budou poskytovat informace i pro zrakově postižené a pro cizince," upřesnil Prokel. Zda budou sloužit také jako validátory, v nichž si cestující mohou dobít opencard, zatím není rozhodnuto.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám