Hlavní obsah

Zeman v ruštině vyzval Moskvu ke zvýšení investic, zmínil i Temelín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na recepci pořádané ruským velvyslanectvím k 68. výročí konce druhé světové války uvedl, že by přivítal oboustranně vyšší míru investic. Zeman, který projev pronesl rusky, zmínil konkrétně dostavbu temelínské jaderné elektrárny, o niž se uchází i rusko-české konsorcium firem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a velvyslanec Ruské federace J.E. Sergej Borisovič Kiselev

Článek

Zemana by uspokojilo, kdyby byl objem ruských investic v zemi za několik let někde mezi dvěma až čtyřmi procenty celkového zahraničního kapitálu v ČR a kdyby vzrostly také české investice v Rusku. Prezident připomněl, že zatím je podíl ruských peněz jen 0,8 procenta celkových cizích investic v ČR. Nejvýznamnějšími investory jsou Nizozemsko, Německo a Rakousko.

Téma dostavby Temelína, obří miliardové zakázky, zmínil ve svém vystoupení také ruský velvyslanec Sergej Kiselev.

"Doufáme, že nové perspektivy česko-ruské spolupráce otevře projekt dostavby Jaderné elektrárny Temelín, v němž Češi a Rusové opět spojili své zájmy a jednají společně," uvedl velvyslanec.

O dostavbu Temelína mají zájem rusko-české konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress a také americký Westinghouse. Francouzskou Arevu společnost ČEZ ze soutěže vyloučila.

Nejde jen o energetiku

Ruský velvyslanec je přesvědčen, že dlouholetá spolupráce ČR a Ruska v jaderné energetice "světové úrovně" přispívá k řešení otázek české energetické bezpečnosti. Dostavbu jaderné elektrárny označují někteří pozorovatelé za významnou i z pohledu energetické bezpečnosti a geopolitických zájmů, část z nich by se z těchto důvodů přikláněla spíše k západnímu spojenci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Livie a Václav Klausovi a prezident Miloš Zeman na recepci pořádané ruskou ambasádou

Oslav výročí konce války se na dejvickém velvyslanectví Ruské federace účastnily stovky hostů. Nechyběli veteráni bojů, členové vlády včetně premiéra Petra Nečase (ODS) či ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), zástupci parlamentu, ale ani bývalý prezident Václav Klaus. S ním a s jeho ženou Livií Zeman několik minut na zahradě velvyslanectví hovořil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám