Hlavní obsah

Zemanův speciální tým k solárnímu byznysu politici nezavrhují

Novinky, jov, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politici napříč politickým spektrem nezavrhují nápad prezidenta Miloše Zemana, který chce ustavit speciální tým k solárnímu byznysu. Zároveň ale zdůrazňují, že by se vyšetřováním "solárního šílenství" měly zabývat především orgány činné v trestním řízení. V případě Zemanova speciálního fondu na úhradu státního dluhu jsou ale politici zdrženlivější, s finančními příspěvky se nehrnou.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfové poslaneckých klubů: vlevo Petr Gazdík (TOP 09 s STAN) a Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

Zemanovu aktivitu se speciálním týmem k solárnímu byznysu, kterou oznámil v úterním projevu ve Sněmovně, přivítali především sociální demokraté. „Souhlas. Máme stejný zájem odhalit skutečné vlastníky anonymních společností,“ reagoval na prezidentova slova předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Také komunisté se vzniku speciálního týmu k „solárnímu šílenství“ nebrání. „Každou aktivitu vedoucí tímto směrem vítám,“ uvedl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Poukázal, že se v souvislosti se solárním byznysem hovoří o zapojení politiků. Podle Kováčika je třeba tuto záležitost rozkrýt.

Předseda poslanců TOP 09 a STAN Petr Gazdík ocenil Zemanova kritická slova na adresu parlamentních vyšetřovacích komisí. „Vítám, že pan prezident přiznal, že parlamentní vyšetřovací komise nikdy nic nevysvětlily. Solární byznys si ale zaslouží hlubší pohled a krom orgánů činných v trestním řízení rádi budeme diskutovat o možnostech do této věci vnést jasno. Ministerstvo financí a FAÚ (Finančně analytický útvar rezortu financí) předaly policii a státnímu zastupitelství dostatek informací, které by měly vést k obvinění konkrétních osob,“ sdělil Gazdík.

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) speciální tým k „solárnímu šílenství“ nezavrhuje, na druhou stranu by se věcí ale podle něj měly zabývat především orgány činné v trestním řízení. V této souvislosti ocenil aktivitu pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. „Pro mě je důležité, aby věc vyšetřily orgány v trestním řízení,“ řekl Novinkám.

Pospíšila přitom zajímá, jak konkrétně bude Zemanův vyšetřovací tým personálně obsazen. „Pokud ustaví skupinu, tak mě bude zajímat, jak bude složena a jaké bude mít možnosti,“ prohlásil bývalý ministr spravedlnosti.

Premiér Petr Nečas (ODS) se omezil na konstatování, že má Zeman právo vyslovovat své postoje. „Pan prezident má právo vyjadřovat své názory,“ sdělil předseda vlády Novinkám na dotaz, co říká na Zemanovo ohlášení vzniku speciálního týmu k solárnímu byznysu.

Podle poslance ODS Borise Štastného by nejlepším řešením bylo zrušit státní podporu solární energie, „Můžeme mít různé týmy, ale stačilo by nesmyslné zákony na tak takzvanou podporu obnovitelných zdrojů prostě bez náhrady zrušit,“ uvedl.

Nečas označil Zemanův fond za hrátku

Zeman v projevu ve Sněmovně také potvrdil, že bude ze svého prezidentského platu odvádět do speciálního fondu peníze na úhradu státního dluhu. Upřesnil, že půjde měsíčně o 60 tisíc korun. A vyzval ostatní politiky, aby se k jeho aktivitě připojili.

Podle premiéra Nečase je ale prezidentský fond populistickým tahem. „Je to předvolební populistická hrátka a nevidím v tom valný smysl,“ komentoval předseda vlády na dotaz Novinek prezidentův nápad.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl Novinkám, že léta přispívá na charitu. „Každý odevzdává část svého platu, kam uzná za vhodné. Pokud tak chce pan prezident činit, může tak činit v rámci projektu Státní pokladna. To může dělat každý občan, je to jeho rozhodnutí,“ dodal ministr.

Kalousek pro Novinky zhodnotil i celý Zemanův projev ve Sněmovně. Označil ho za zajímavý, ale bez jakéhokoli politického důsledku. „Neslyšel jsem žádnou novou myšlenku. Největší část svého projevu věnoval kompetencím, které nemá, a pokud se nezmění ústava, tak ani nikdy mít nebude,“ řekl Kalousek.

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) bude raději prosazovat finanční ústavu. „Myslím si, že to je pro budoucí finanční zdraví ČR mnohem důležitější než tento symbolický fond nebo gesto, o kterém mluvil pan prezident,“ řekl Novinkám.

Podle šéfa poslanců KSČM Kováčika by měli odlehčit své peněženky ti, kteří zavinili zadlužení země. „Do fondu by měli přispívat ti nejbohatší a především ti, co zadlužení způsobili,“ řekl Kováčik Novinkám.

Prezidentský plat, ze kterého si Zeman chce dobrovolně ukrajovat na úhradu státního dluhu zhruba 30 procent, činí měsíčně 186 300 korun hrubého. Ze zákona čerpá prezident také paušální náhradu ve výši 173 300 korun měsíčně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám