Hlavní obsah

Největší policejní manévry v zemi skončily, pochod radikálů v Přerově byl bez zásahu

Právo, Petr Marek

Na 300 extremistických radikálů se ve středu sešlo v Přerově na akci zaměřené proti Evropské unii, která vyvrcholila průvodem tamními ulicemi po zhruba dvoukilometrové trase. Na bezpečnost ve městě dohlíželo na 700 policistů. Vše se událo v klidu, v průběhu dvou hodin, bez incidentů. Nikdo nebyl zraněn, policie nemusela zasahovat.

Foto: Petr Marek, Právo

Radikálové v Přerově

Článek

„Šlo o největší policejní prvomájové manévry v rámci republiky dnešního dne. V akci jsme měli policisty na koních, vrtulník, antikonfliktní tým, psovody, pyrotechniky i těžkooděnce,“ řekl novinářům velitel policejního opatření Libor Krejčiřík.

Nacionalisté se sešli zhruba ve 14.00 hodin na náměstí T. G. Masaryka, kde přibližně na jednu hodinu jejich představitelé vystoupili se svými projevy. Jako první vystoupil na pódium předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas, který podrobil zdrcující kritice Evropskou unii (EU) a také vládu Petra Nečase.

„Diktát EU je pro nás nacionalisty nepřijatelný. Negativa z devítiletého členství v EU jednoznačně převažují,“ hřímal Vandas. „Dost bylo Nečasů, Kalousků a dalších, kteří devastují naši zemi,“ hlásal také mj. šéf DSSS a v podobném duchu hovořili i jeho následovníci.

Foto: Petr Marek, Právo

Policisté na koních v Přerově dohlíželi na hladký průběh pochodu.

Zasahovat policisté nemuseli

Po hodině se průvod radikálů vydal přerovskými ulicemi, a to za bedlivého dohledu policistů. Z davu zněla nejrůznější hesla jako například: „Nacionálně, sociálně, radikálně“, „Odpor, odpor, odpor“, „Identita, mládež, revoluce“ či „Evropská unie náš národ zabije". Na náměstí se vrátili krátce před 16. hodinou a postupně se všichni pokojně rozešli.

„Nemuseli jsme zasahovat. Nikdo nebyl zadržen, nebo jakkoliv omezen na svobodě. Zabrali jsme jen tři pepřové spreje, dva teleskopické obušky a jeden boxer, to v rámci prohlídek při vstupu na náměstí, která se prováděla proto, aby nikdo na shromáždění nepřišel se zbraněmi nebo výbušninami,“ řekla Právu ve středu přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám