Hlavní obsah

ÚSTR má opustit šéfka archivu, vedoucí kanceláře a náměstek

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Smršť výpovědí v Ústavu pro studium totalitních režimů poté, co po odvolaném řediteli Danielu Hermanovi nastoupila nová prozatimní ředitelka Pavla Foglová, nekončí. Po odvolaném prvním náměstkovi Eduardu Stehlíkovi má odejít ještě ředitelka Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánová, ředitel kanceláře Pavel Žáček a hlavní ekonom René Schreier. Foglová to ve čtvrtek oznámila na tiskové konferenci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitelka ÚSTR Pavla Foglová

Článek

Podle Foglové s ní její podřízení nekomunikují, což ohrožuje chod ústavu: to se týká především Žáčka, bývalého ředitele a zakladatele instituce, a Schreiera. Novým prvním náměstkem se stal Zdeněk Hazdra, který už v minulosti ÚSTR přechodně vedl: dříve byl též členem TOP 09, kde má pozastavené členství.

Foglová chce Kukánovou nahradit Světlanou Ptáčníkovou, která už dříve o místo ředitele ABS usilovala. Nová ředitelka podle svých slov už s Ptáčníkovou několikrát mluvila. „Mám informace, že paní Ptáčníková se ve výběrovém řízení na ředitele archivu umístila před paní Kukánovou. Jsem přesvědčena, že to bude lepší člověk na svém místě,“ uvedla Foglová.

Zároveň odmítla vlnu kritiky, která se na řídící radu ÚSTR po odvolání Daniela Hermana snesla, a to i z řad vládní ODS: podle kritiků chce ČSSD, ke které mají někteří noví radní blízko, zabránit zveřejnění některých informací, které by archiv bezpečnostních složek mohl obsahovat. Jedná se podle nich zejména o problematickou minulost některých politiků KSČM.

To Foglová zcela popřela: „Kdyby měly být klíče od archivu někomu předány, tak já okamžitě končím,“ řekla ve čtvrtek nová ředitelka ÚSTR.

Vražda v přímém přenosu

Proti výrokům Foglové se ohradila současná ředitelka ABS Zlatuše Kukánová, které hrozí vyhazov.

„Paní ředitelka evidentně není obeznámena o tom, jak probíhalo výběrové řízení. Hovořila totiž o výběrovém řízení z roku 2010, ze kterého jako vítěz vyšla předchozí ředitelka Jana Poddaná. Po jejím odvolání loni se pan ředitel Herman rozhodl oslovit mě a paní Ptáčníkovou a vypsal pouze interní výběrové řízení, které bylo dvoukolové a z něj jsem jako vítěz vyšla já. Paní Foglová podává médiím zavádějící a neaktuální informace z roku 2010,“ řekla Právu Kukánová.

„Je velice zajímavé, kde paní ředitelka získala informace o průběhu výběrového řízení z roku 2010, které probíhalo za zavřenými dveřmi. Ani já neznám jeho výsledky. Zvláštní také je, že paní ředitelka, jak sama řekla, se několikrát setkala s paní Ptáčníkovou, která sídlí na odloučeném pracovišti v Brně, ale neměla čas se setkat se mnou, když sídlíme v jedné budově. Chápu, že ona jako profesí polonistka si s archivářkou asi nemá odborně co říci,“ poznamenala Kukánová.

Ta označila momentální situaci v ÚSTRu slovy spisovatelky detektivek Aghaty Christie za „vraždu v přímém přenosu“.

Vědecká rada dobrovolně skončila

Kvůli odvolání ředitele Hermana se rozhodla rezignovat celá vědecká rada ústavu. Podle ředitelky Foglové už současné vedení oslovilo několik odborníků, kteří by mohli tvořit novou vědeckou radu. Nechtěla však říci jejich jména.

Prezident Miloš Zeman se před několika dni v Právu vyjádřil, že Ústav pro studium totalitních režimů by měl vést historik. „Je to názor pana prezidenta,“ reagovala na jeho slova Foglová, která je původní profesí překladatelka z polštiny. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám