Hlavní obsah

Zoufalí lidé dolují staré elektro ze sběrných nádob. Často v nich uvíznou

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociálně vyřízení lidé hledají cokoli, co by mohli zpeněžit, čím dál častěji i v červených sběrných nádobách, do kterých se vyhazují vyřazené drobné elektrospotřebiče. Šance, že se dostanou k něčemu, za co by dostali pár korun, je ale malá. Zato si často zaklíní ruku. A to jen v tom lepším případě, někdy bývají následky fatální.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Elektrokop zachycený reportérem Práva minulý týden před budovou obchodního soudu v Praze. Sebral lampu, pár nabíječek a odešel. Jiné ale už kontejner uvěznil. ASEKOL proto brzy upraví vstupní buben.

Článek

„A co mám jako dělat, když nemám prachy? Třeba za tu lampu mi snad v bazaru dají aspoň dvacku nebo padesátku. A ty nabíječky taky něco hodí,“ kalkuloval značně zanedbaný muž poté, co je vytáhl z červeného kontejneru ve Slezské ulici v Praze a chystal se na další kousky. 

Těchto sběrných nádob je po celé republice bezmála 1700. Všechny bude muset firma upravit.

„Někteří zoufalci totiž dělají neuvěřitelné eskamotérské kousky pro to, aby něco z nádob dostali. A pak je musí vystřihávat hasiči. Pracujeme proto na úpravě vstupních bubnů, jimiž se staré elektro do nádob v systému zpětného odběru vhazuje,“ potvrdila Právu mluvčí kolektivního sběrného systému Asekol Hana Ansorgová.

Ročně registrují desítku případů, kdy někdo, kdo se něco snažil vyndat ven, uvíznul. „Bude jich ale více,“ uvedla Ansorgová.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasiči vyprošťovali ženu, která se ocitla v kontejneru na elektroodpad.

Podle ní tito lidé doufají, že něco zpeněží, ale většinou je to jen marnost nad marnost. „Ve starých mobilech jsou sice drahé kovy, ale ve velmi malém množství. Hodnotu z vyhozených drobných spotřebičů lze získat teprve až recyklační technologií ve velkém měřítku,“ dodala.

Foto: HZS Zlínského kraje

Vyprošťování ženy nebylo jednoduché.

Elektrokopové obrážejí výkupny

Pokud bude kolem „elektrokopa“ zrovna projíždět policejní hlídka, má oprávnění ho z kontejnerů alespoň vykázat. Ze zákona je totiž to, co už lidé do kontejnerů na tříděný odpad vyhodili, majetkem provozovatele.

Foto: archiv Právo, Právo

Skládky se musí pořád hlídat neboť dochází i k jejich samovznícení.

„Když se navíc musí kontejner rozstříhat, aby se zaklíněná ruka dostala ven, vzniká nám škoda, kterou zaplatí pojišťovna. Po výtečníkovi to ale může pak vymáhat, byť reálné, že z těch lidí něco vysoudí, příliš není,“ konstatovala Ansorgová.

Velkým problémem jsou podle ní výkupny kovů. „Jak je možné, že klidně vykoupí zjevně odcizené věci, jako jsou třeba víka od kanálů nebo vytrhané kabely? To pak v zoufalých lidech vzbuzuje mylné očekávání, že něco od výkupen dostanou na ruku, když přinesou vyřazené elektrozařízení,“ zdůraznila Ansorgová.

Reklama

Výběr článků

Načítám