Hlavní obsah

Klausovo faux pas: rozcupoval slogan projektu pro postižené

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaného faux pas se ve svém komentáři dopustil exprezident Václav Klaus. Zareagoval na článek Markéty Pilátové „Papež z metra“, otištěný v Salonu Práva 28. března. Víe než obsah článku však bývalého prezidenta zajímala přiložená fotografie autorky článku a její tričko „Dobýváme veřejný prostor“.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Klaus obvinil autorku z „útoku na politiky“, jenže Pilátová ve skutečnosti nošením trička podporuje projekt na pomoc mentálně postiženým.

„Je to revoluční proklamace“

„To je nebezpečná, revolučně znějící proklamace,“ rozebral Klaus nápis na tričku v textu, který visí na webové stránce www.klaus.cz.

„Mám pocit, že se (autorka) snaží dobývat náš veřejný prostor, a mne by zajímalo od koho. Vypadá to tak, že si myslí, že ho má v rukou stát (politici a prezident) a že ho mají v rukou korupčníci a bohatí,“ píše o Pilátové Klaus. Zaútočil přitom na některé novináře, zejména na ty, o kterých se domnívá, že jsou jeho názorovými protivníky.

Foto: Právo

Markéta Pilátová

„Veřejný prostor nemají v ruce ani Zeman, Nečas nebo Sobotka, ale ani ten či onen korupčník či miliardář. V rukou ho mají ,liliově čistí‘ pravdoláskaři, pan Moravec, pan Kraus, pan Fendrych, lidé z Respektu, z Hospodářských novin, ale i z řady dalších redakcí,“ napsal Klaus.

„Obávám se ale, že tímto směrem ve svém dobývání veřejného prostoru nositelka tohoto trička nemíří. Je to od ní spíše útok na politiku a na voliči zvolené politiky jménem tzv. občanské společnosti ,liliově čistých‘, ale nikým nezvolených,“ poznamenal exprezident.

Nápis „Dobýváme veřejný prostor“ je ale ve skutečnosti oficiálnmí logem projektu občanského sdružení Inventura, které má za cíl pomoci mentálně handicapovaným lidem zapojit se do veřejného života.

Tričko navlékl i Bělohradský

Před volbami do Sněmovny například tvůrci projektu vybavili mentálně postižené lidi audiovizuální technikou a ti natáčeli v pražských ulicích dokument, ve kterém mapovali předvolební náladu občanů.

V tričku s logem „Dobýváme veřejný prostor“ se už nechalo zvěčnit mnoho osobností veřejného života, například filozof Václav Bělohradský, sochař David Černý či dokumentaristka Erika Hníková.

„Neútočíme na elity“

Ředitelka občanského sdružení Inventura Lenka Vochocová reagovala na Klausův výpad pro Právo slovy: „Je zajímavé, jak se politizuje akce, ve které jde právě o to, aby veřejný prostor byl pro všechny. Spousta lidí se do něj nemá šanci dostat právě například kvůli svému postižení. Nejde tedy o žádný útok na politické elity, ale jde nám jen o to, aby hendikepovaní byli vidět a slyšet.“

Klaus v závěru svého článku Pilátové vzkázal: „Proto bych jí doporučil dát na tričko jiný nápis – místo ,Dobýváme veřejný prostor‘ raději ,Chraňme veřejný prostor´, aby nám ho někteří pro sebe neukradli.“

Spíše by se ale dalo říci, že se nemilosrdně vypořádal se sloganem, jehož výklad si sám vymyslel.

Reklama

Výběr článků

Načítám