Hlavní obsah

Pražští radní podali kvůli Opencard trestní oznámení na policii a žalobce

– Praha • Aktualizováno

Pražští radní, kteří byli nedávno obviněni v souvislosti s kauzou Opencard, podali k Nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na policii a státního zástupce, kteří mají případ na starosti. Viní je ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Potvrdily to nejmenované zdroje z vedení města. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) informaci odmítl komentovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Policie podezírá deset radních včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS) z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Za to jim hrozí až osm let za mřížemi.

Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil jen tohoto dodavatele. S Haguess město uzavřelo dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 miliónů korun.

Radní podali oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Domnívají se, že obvinění nebylo dostatečně podloženo. V uplynulých dnech proto také odeslali stížnosti proti zahájení trestního stíhání.

V pátek navíc právní zástupci primátora poslali státnímu zástupci žádost o přezkoumání postupu policie. Z textu žádosti vyplývá, že policie právníkům odepřela možnost nahlédnout do trestního spisu a seznámit se s obsahem znaleckých posudků, na jejichž základě byla rada obviněna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám