Hlavní obsah

Šťovíček se rozhodl spojit síly s vládním hnutím STAN

Aktualizováno

Poslanec a litvínovský starosta Milan Šťovíček (dříve VV) oznámil, že se rozhodl spojit síly s vládním hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Uvedl to v neděli večer v prohlášení. Poměr sil ve Sněmovně se tím nijak výrazně nezmění. Šťovíček vládní koalici podporoval již dříve, což ho stálo místo v řadách nyní opozičních Věcí veřejných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Šťovíček

Článek

Poslanec v prohlášení nesdělil, zda se stal či stane členem STAN nebo jejího společného klubu s TOP 09. Uvedl jen, že nalezl "zásadní shodu" v prosazování programových cílů s předsedou STAN i poslanecké frakce Petrem Gazdíkem.

"Jako starostovi města jsou mi také blízké programové cíle hnutí STAN," uvedl Šťovíček.

"Z uvedených důvodů jsem se rozhodl spojit při své práci v Poslanecké sněmovně své síly s hnutím Starostové a nezávislí při prosazování uvedených programových cílů a priorit," oznámil Šťovíček.

Shodli se v surovinové a energetické politice

S Gazdíkem se poslanec podle prohlášení shodl v prioritách prosazování principů trvale udržitelného rozvoje při rozhodování o Státní surovinové politice ČR, Státní energetické koncepci i v dalších strategických dokumentech státu, krajů i obcí.

Společnou řeč našli také v postoji k zachování územně ekologických limitů těžby uhlí, nepřijatelnosti možnosti vyvlastnění nebo jiného omezování vlastnických práv majitelů nemovitostí v těžebních oblastech a nutnosti "zvýšení spodní hranice úhrady z vydobytého nerostu, zejména u strategických surovin".

Pětapadesátiletý poslanec byl v letech 2001 až 2009 členem ODS, stranu opustil v souvislosti se sesazením z křesla starosty Litvínova. O rok později byl za VV zvolen do Sněmovny a posléze se vrátil i do čela města. Do loňského dubna byl místopředsedou VV, v listopadu pak byl za podporu vlády ze strany vyloučen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám