Hlavní obsah

Kmotři ODS chtějí Nečase vystrašit hromadnými odchody černých duší

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strmě padající preference, vnitrostranické spory a minimální podpora vlády Petra Nečase u veřejnosti vnášejí do ODS paniku. Jak už Právo uvedlo, například někteří starostové hrozí, že před obecními volbami 2014 vezmou raději nohy na ramena.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

A v nervózní ODS se už dokonce množí hlasy, že kmotři chtějí svérázně protestovat proti vedení tím, že zruší členství svým lidem ve sdruženích, která jako „velrybáři“ za pomoci nastrčených členů sami zakládali. Mohli by tak vystrašit předsedu Petra Nečase, který čelí kritice zevnitř ODS.

„V pražských buňkách je spousta černých duší, za které jejich šéfové platí členské příspěvky, jedná se třeba o celé firmy. Tenhle rok je za ně nezaplatí, aby potom mohli razantní úbytek členů svádět na Nečase, a tak se ho zbavit,“ řekl Právu zdroj z ODS.

Brzy se ukáže, jak silný úprk z ODS bude. Neděle 31. března je poslední den, kdy mohou členové zaplatit příspěvky a v ODS zůstat.

Mizeli před očima

Že se počet členů ODS tenčí, dokazuje i počitadlo na stránkách MojeODS.cz, kde visí aktuální počet členů strany. Během pátku se měnil takřka každou půlhodinu: členové se ztráceli před očima, až se číslo ustálilo na 25 288. Ještě před pár dny jich tam bylo bezmála o stovku více. ODS tak může jen vzpomínat na „zlaté časy“ v roce 2010, kdy počet členů převyšoval třicet tisíc.

Ve spodních patrech ODS se mluví o tom, že po prvním dubnu nemusí v místních sdruženích zůstat kámen na kameni. „Termín uzávěrky se blíží a v jednom místním sdružení zatím zaplatila členské příspěvky jen polovina členů, v jiném zase zatím jen třetina,“ řekl Právu jeden z oblastních manažerů ODS, který nechtěl být jmenován.

Chodí mi informace, že na Moravě členství přerušují celá místní sdružení
místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík

Jak už dříve Právo informovalo, některá místní sdružení kvůli odchodu členů úplně zaniknou. Příkladem je buňka v Němčovicích na Rokycansku, ze které kvůli nesouhlasu se současným vedením ODS odejdou všichni straníci včetně starosty.

Mluvčí ODS Jiří Sochor nepřikládá tenčícímu se počtu členů velký význam: „Souvisí to s tím, že je konec měsíce a regionální manažeři číslo upravují podle toho, kteří lidé jim oznámili ukončení. Finální číslo ale budeme mít až v dubnu,“ řekl Právu.

Místostarosta Prahy 10 za ODS Bohumil Zoufalík Právu sdělil, že v jeho oblasti žádný velký exodus nehrozí.

„Na Praze 10 jsou lidi spíš semklí, nerozumějí krokům vedení, ale mají o stranu zájem. Horší to bude na Moravě, chodí mi informace, že tam členství přerušují celá místní sdružení,“ uvedl Zoufalík.

Ten přitom neopomněl vedení zkritizovat. „Katastrofa je, když předseda strany řekne, že odchod členů je ozdravným mechanismem. Přece bychom se měli snažit mít co nejširší členskou základnu,“ myslí si Zoufalík.

Členové se zpátky nehrnou ani do oblastí, které před časem zrušila výkonná rada ODS kvůli údajnému velrybářství: v kunratické buňce zatím zaplatilo členské příspěvky deset lidí z padesáti.

Svoboda píše spolustraníkům

Vedení ODS zrušilo celá oblastní sdružení v Praze 4, v Praze 12 a v Praze-západ. Jejich členové se teď budou moci výběrově přeregistrovat do nových buněk, které vzniknou pod dozorem centra.

Primátor a předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda v té souvislosti nedávno napsal spolustraníkům.

ODS nesmí být ovládána z pološera pražských restaurací nikým nevolenými lidmi
vzkaz Bohuslava Svobody spolustraníkům

V dopisu se pokusil důvody zrušení buněk vysvětlit: hájil se, že poslední události jsou motivovány snahou ODS očistit, aby se stala znovu lídrem české pravice. ODS podle něj uspěje jen tehdy, když v jejím čele budou stát důvěryhodní lidé.

„Vedení oblasti Prahy 4 se postupně dostalo do rukou lidí napojených na podnikatelsko-lobbistický polosvět, kteří svou pověstí ohrožovali také pověst samotné ODS,“ píše Svoboda v dopise, který má Právo k dispozici.

Jmenuje například předsedu místního sdružení v Nuslích Ondřeje Palounka, jehož zvolení doprovázely podle primátora „podivné čachry, které měly k demokratickým postupům více než daleko“.

„ODS nesmí být ovládána z pološera pražských restaurací nikým nevolenými lidmi,“ vzkázal Svoboda spolustraníkům. Narazil ale u zakladatele Pravé frakce Jiřího Janečka. Primátorova slova ve svém dopise označil za „bláboly“. ODS podle něj zrušením buněk porušila stanovy.

„To vy rozdělujete ODS v Praze, to vy se scházíte jen s několika oblastmi v temných zákoutích restaurací. Nevím, co děláte, ale politika to rozhodně není. A to nehovořím o fungování magistrátu, které je žalostné,“ napsal Janeček a zmínil i obvinění současných pražských radních v kauze Opencard.

Reklama

Výběr článků

Načítám