Hlavní obsah

Senát je pro odborářský návrh na omezení prodejní doby o svátcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ČSSD v Senátu prosadila v prvním kole projednávání odborářský návrh na zákaz prodeje o sedmi státních svátcích. Zákonem chce také omezit prodejní dobu o Štědrém dnu. ODS to označila za zásah do svobodného podnikání a omezování lidské svobody, neúspěšně navrhovala normu zamítnout. Návrh tak před dalším schvalováním projednají senátní výbory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu PČR, archivní foto

Článek

Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále pak 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích - 25. a 26 prosince. O Štědrém dnu by obchody mohly mít otevřeny nejdéle do 12:00.

Za porušení zákazu by obchodníkům měla hrozit peněžitá sankce do jednoho milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun.

Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlaková a autobusová nádraží a na prodejny ve zdravotnických zařízeních, vypočítával za předkladatele František Bublan (za ČSSD).

Zákon podle něj vznikl po téměř rok trvajících konzultacích s pracovníky obchodu, jejich odborovými svazy, i s některými provozovateli velkých obchodních řetězců.

"Volné dny budou nejenom pro zaměstnance dotčených obchodů, ale i pro ostatní obyvatelstvo příležitostí pro intenzivnější rodinný život, pro společné výlety, kulturní akce, sport a jiné aktivity," uvedl Bublan.

V západní Evropě je omezení běžné

Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera to ale označil za "sociální inženýrství v krystalické podobě" a navrhované pokuty za "likvidační" pro mnohé prodejce.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) namítl, že navrhované omezení je obvyklé v celé západní Evropě, zejména ve Skandinávii. "Tam kdyby někdo vystoupil jako tady kolega Kubera, tak by řekli, že spadl z jiného světa nebo že ho tady nechali Marťani," uvedl.

Jiří Čunek (KDU-ČSL) poukázal na to, že v Rakousku se rozhodli v referendu, že obchody budou v neděli zavřeny.

Zákon už loni v listopadu představil Odborový svaz pracovníků obchodu. Nyní prodejní dobu obchodů v Česku během vánočních či státních svátků žádný předpis nereguluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám