Hlavní obsah

Sobotka na druhý pokus prosadil posílení pravomocí vedení ČSSD

• Aktualizováno
Novinky, jov

Ostravský sjezd sociální demokracie v sobotu nejprve neschválil převratné změny stranických stanov, které prosazoval předseda Bohuslav Sobotka. Na jeho návrh se delegáti k návrhům vrátili a na druhý pokus posílení pravomocí vedení ČSSD posvětili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka na sjezdu ČSSD v Ostravě

Článek

Delegáti sjezdu nejprve rozhodli, aby se o změnách stanov hlasovalo jako o celku. Následně Sobotkovy návrhy nebyly schváleny. Znovuzvolený předseda ČSSD se tím nenechal odradit a vyzval, aby sjezd o návrzích hlasoval znovu. Na druhý pokus slavil Sobotka úspěch.

Lídrovi sociální demokracie na klíčových změnách velmi záleželo. „Rád bych na sjezdu prosadil změny stanov, které by posílily pravomoci vedení strany, pokud jde o sestavování kandidátních listin,“ řekl v rozhovoru pro sobotní Právo.

Bude možné škrtat kandidáty

Podmínkou pro zvolení předsedou stranického okresního výkonného výboru nyní bude roční členství, v případě krajského výkonného výboru dvouleté, u aspirantů do ústředního výkonného výboru tříleté, čtyřleté v případě předsednictva sociální demokracie a šestileté členství u kandidátů do ústřední kontrolní komise.

Stranické předsednictvo také dostalo pravomoc schvalovat lídry kandidátek a může ve volebních kandidátkách škrtat. „Jde o opatření pro situace, kdy by účast některého z kandidátů mohla poškozovat soc. dem.,“ vysvětlil před sjezdem Sobotka.

Schváleno bylo i zavedení limitu pro přijetí nových členů do ČSSD. Na jedné schůzi může do sociální demokracie vstoupit maximálně deset lidí. Novinka má zabránit účelovým náborům členů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám