Hlavní obsah

Ostrava neuspěla s žalobou na stát kvůli špatnému ovzduší

– Praha • Aktualizováno
Právo, Denisa Telaříková

Pražský městský soud se odmítl zabývat žalobou na stát kvůli znečištěnému ovzduší, kterou podalo před třemi roky město Ostrava. Podle soudu totiž Ostrava nestihla podat žalobu v zákonné lhůtě. Právu to v pátek řekla mluvčí Městského soudu Praha Markéta Puci.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v Ostravě

Článek

„Ostrava žalobu na stát nepodala včas. Proto soud vůbec nyní nezkoumal, jestli je žaloba opodstatněná či nikoliv. Zameškání časové lhůty nelze prominout,“ vysvětlovala mluvčí soudu Markéta Puci s tím, že žaloba měla být podána nejpozději do dvou měsíců od té chvíle, kdy se žalobce o nezákonné situaci či zásahu dozvěděl.

„Soud se tuto skutečnost z analýz a zaslaných informací dozvěděl dne 17. března 2009, termín podání žaloby tudíž město Ostrava mělo do 18. května 2009. Žalobu město podalo však až za rok, a to konkrétně 21. května 2010,“ upřesnila Puci.

Ministerstvo životního prostředí, které ve sporu zastupovalo Českou republiku, označilo rozhodnutí soudu za logické a správné. Žalobu prý bralo spíše jako politický akt než jako relevantní spor.

Ministerstvo prý bere kvalitu ovzduší vážně

„Situaci v Moravskoslezském kraji z hlediska kvality ovzduší bereme vážně, o čemž svědčí i naše aktivity v tomto regionu. Mám na mysli například program kotlíkových dotací, vyjednání 90 procentní podpory z evropských fondů pro opatření v místním průmyslu či možnost zavedení nízkoemisních zón,“ reagoval za ministerstvo jeho mluvčí Matyáš Vitík.

Podle náměstka ostravského primátora pro životní prostředí Dalibora Madeje (ODS) se rozhodně z jejich strany nejednalo o politický akt. „Prioritně nám jde o život lidí v Ostravě a v okolí. Neviděli jsme jinou cestu, jak se domoci zákonného stavu, proto jsme podali žalobu na stát. V pondělí se poradíme s právníky a domluvíme se na dalším postupu, protože životní prostředí v regionu a zejména stav ovzduší není pro stát prioritou,“ reagoval na odmítnutí žaloby v pátek odpoledne Dalibor Madej.

Město tak například nyní může zvažovat podat proti rozhodnutí soudu kasační stížnost. O ní by rozhodoval Nejvyšší správní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám