Hlavní obsah

Nový kancléř Mynář požádá Zemana o posvěcení propojení SPOZ a Hradu

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stávající předseda Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Vratislav Mynář míří na post hradního kancléře. V úterý by mělo být jasné, kdy dojde k jeho jmenování do funkce. Mynář už sice nebude obhajovat předsednické křeslo ve SPOZ, ale chce si ponechat pozici ve vedení zlínské krajské organizace. Zemana proto požádá, aby nemusel být ve funkci kancléře nestraníkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf SPOZ Vratislav Mynář

Článek

„Během zítřka bude definitivně stanoven termín jmenování,“ řekl v pondělí Mynář Novinkám. Prezident hodlá jmenovat ve stejný den nejen Mynáře, ale také Jaroslava Hlinovského na pozici tajemníka a Hanu Burianovou do funkce tiskové mluvčí.

S otazníkem zatím zůstává termín jmenování velvyslance Hynka Kmoníčka na post šéfa zahraničního odboru Hradu. Pokud se vrátí do Česka z Austrálie zhruba do týdne, bude jmenován společně se svými třemi kolegy. V opačném případě bude uveden do funkce zvlášť.

Domlouval jsem s panem prezidentem, že bych si vzal deset až čtrnácti dnů na seznámení se s chodem kanceláře.
Vratislav Mynář

Mynář si po nástupu do pozice kancléře vezme „čtrnáct dní hájení“, kdy se seznámí s fungováním kanceláře. V pondělí se na tom Mynář dohodl se Zemanem.

„Domlouval jsem s panem prezidentem, že bych si vzal deset až čtrnácti dnů na seznámení se s chodem kanceláře, odbory a jednotlivými pracovníky,“ prozradil budoucí kancléř. Nevylučuje přitom, že poté může navrhnout prezidentovi změny zahrnující třeba rušení odborů.

Mynáře v čele SPOZ zřejmě nahradí Štengl

Příští týden v sobotu se v Praze koná sjezd SPOZ. Mynář už nebude obhajovat funkci, s největší pravděpodobností ho nahradí současný první místopředseda zemanovců Zdeněk Štengl.

Situaci ve čtvrtek probere nejužší vedení SPOZ. „Ve čtvrtek zasedne politická rada, kde budeme hledat nejlepší řešení ve spojitosti s mojí osobou a SPOZ,“ sdělil Mynář, který se sjezdu, pořádaném tradičně v Top hotelu Praha, zúčastní.

Mynář si nadále hodlá ponechat funkci předsedy zlínské krajské organizace zemanovců. „Nevidím kolizi mezi pozicí kancléře a krajského předsedy,“ soudí.

V každém případě požádá Zemana, aby mu spojení světa politiky s Hradem posvětil. „Budu pana prezidenta žádat, abych nemusel být apolitický a nestraník. Chci v pozici kancléře nalézt i určitý prostor pro SPOZ,“ prozradil Mynář.

Reklama

Výběr článků

Načítám