Hlavní obsah

Žáky čekají v květnu další testy, přibydou audio a video ukázky

Žáci 5. a 9. tříd a odpovídajících ročníků gymnázií se v květnu podrobí druhému ročníku generálky vědomostního testování. Přibydou nové typy úloh, upravené podmínky pro děti s handicapem a možnost zkusit si kromě povinné angličtiny i jiné cizí jazyky. Testování se oproti loňsku protáhne na čtyři týdny, začíná se 13. května. Informovali o tom zástupci České školní inspekce.

Foto: Jiří Falout, Právo

Nové testy budou obsahovat i otázky zakládající se na zvukových a obrazových ukázkách.

Článek

Novinkou v testech mají být například úkoly na přiřazování obrázků nebo textu k zadaným výrazům. Testy se také rozšíří o klikací mapy, v nichž budou muset žáci určit požadované části. Nově budou obsahovat i audio nebo video ukázky.

Nastavení testů také zohlední děti se specifickými vzdělávacími potřebami. "Může se tak dít například prodloužením času na realizaci, zařazením přestávky v realizaci testu nebo zcela odlišným složením úloh," uvedla inspekce s tím, že ani tak nejsou pro tuto skupinu žáků testy povinné a záleží jen na rozhodnutí ředitele školy.

Školy mohou testování pořádat od 13. května do 7. června, inspekce termín prodloužila ze tří na čtyři týdny, aby "bylo možné ještě lépe reagovat na další provozní záležitosti spojené s koncem školního roku". Ještě v březnu se bude na 40 školách konat ověřování testových otázek a fungování celého systému. Loni totiž v prvních dnech testování počítačový systém padal a zpožďoval se.

Testy mají ověřovat minimální úroveň požadovaných znalostí, měl by je zvládnout i čtyřkař. V minulém roce se do testování zapojilo přes 161 000 žáků z 3 658 základních škol a nižších gymnázií.

Reklama

Výběr článků

Načítám