Hlavní obsah

Zeman: Novelu umožňující vznik klubu LIDEM vetuji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Veselí (Žďársko)
Aktualizováno

Miloš Zeman jako prezident vetuje novelu, která má umožnit vznik klubu poslanců LIDEM. Řekl to v pondělí na setkání s obyvateli Nového Veselí, kterým poděkoval za podporu v boji o Hrad. Do sálu, jehož kapacita je asi 50 osob, přišlo na setkání s budoucím prezidentem na 80 lidí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Miloš Zeman na setkání s lidmi v Novém Veselí na Vysočině

Článek

Novelu už schválila Sněmovna, nyní se jí bude zabývat Senát, který se ale schází až v polovině března. Pokud předlohu parlament nakonec schválí, bude ji už posuzovat nový prezident, Zemanova inaugurace se koná 8. března. Prezident může zákon vrátit Sněmovně, poslanci ho mohou přehlasovat většinou nejméně 101 hlasu.

Zeman již dříve uvedl, že LIDEM je strana, kterou nikdo nevolil. Také v Novém Veselí zopakoval, že tato strana vzniklá po rozštěpení Věcí veřejných, neprošla sítem voleb.

Předsedkyni strany LIDEM Karolínu Peake udivilo, že Zemanovi stojí její strana za tolik přemýšlení. "Od prezidenta očekávám více nadstranickosti a soustředění se na důležitější a dlouhodobější témata, než je drobná

formální úprava jednacího řádu Poslanecké sněmovny," uvedla. Doufá, že Zeman nebude svůj úřad využívat ve prospěch strany SPOZ.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Setkání Miloše Zemana s občany Nového Veselí

Také řekl, že má osm jmen, která přicházejí v úvahu jako noví ústavní soudci. Zvolený prezident už kvůli nízkému počtu soudců mluvil s předsedou ÚS Pavlem Rychetským.

Fond na splácení státního dluhu

Zeman také oznámil, že založí Fond na splácení státního dluhu a sám na něj bude přispívat 30 procenty ze své mzdy.

"Chci založit takzvaný prezidentský fond, kam by všichni přispívali na splácení státního dluhu. Protože málo se ví, že my platíme jenom rostoucí úroky, ale že sám státní dluh vůbec nesplácíme," uvedl.

Chce se obrátit i na další potenciální dárce do fondu.

V přepočtu na jednoho člověka je dluh 160 000 korun, řekl Zeman. Proto tato suma bude minimální vložená částka. "Tím vykoupíte z dluhového otroctví nového člověka," řekl. Státní dluh byl na konci loňského roku 1,668 biliónu korun.

Zeman na své chalupě v Novém Veselí na Vysočině trávil několik posledních let. Pobývá tam i poté, co byl zvolen prezidentem. Bezprostředně po volbě tam týden odpočíval, nyní se tam opět chystá strávit celý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám